Čong Mong-ku do vězení nepůjde. Odvolací soud zmírnil původní rozsudek na podmínku.

Čong Mong-ku do vězení nepůjde. Odvolací soud zmírnil původní rozsudek na podmínku. | foto: Profimedia.cz

Šéf Hyundaie vyvázl z korupční aféry s podmínkou

  • 2
Šéf automobilky Hyundai Čong Mong-ku může i nadále vést firmu. Odvolací soud mu za zpronevěru peněz společnosti a jejich využití ke korupci uložil pouze podmíněný trest. Zmírnil tak únorový rozsudek, který ho posílal na tři roky do vězení. Informovala o tom agentura Reuters.

Obhájci v rámci odvolání žádali soud o shovívavost vzhledem k Čongovu přínosu pro jihokorejskou ekonomiku. Prokurátoři naopak požadovali, aby byl trest zvýšen na šest let vězení. Tvrdili, že Čongova trestná činnost nepoškodila pouze image automobilky Hyundai, ale také pověst celé Jižní Koreje v zahraničí. - více zde

Čong byl dosud díky kauci ve výši jednoho milionu dolarů (zhruba 21,3 milionu korun) na svobodě a nadále zastával svoji funkci ve firmě, která je šestým největším výrobcem aut na světě.

Investoři se obávali, že Čongova delší nepřítomnost ve vedení firmy by mohla zbrzdit plány na expanzi doma i v zahraničí.

Obrázek

Čong Mong-ku zahajuje oficiálně stavbu nové továrny Hyundai v Nošovicích.

Díky kauci mohl šéf Hyundaie letos zahájit výstavbu nové továrny v Nošovicích na Frýdeckomístecku. Nová továrna by měla pro evropský trh produkovat ročně až 300 tisíc aut a postupně zaměstnat až 3500 lidí. - více zde

Do závodu pod Beskydami firma investuje 1,1 miliardy eur (přes 30 miliard korun). Hyundai již má továrny ve Spojených státech, Číně, Indii a Turecku, připomněla ČTK.