Prodeje notebooků v regionu raketově rostou

Prodejci notebooků zažívají zlaté období. Obliba přenosných počítačů stále roste a zájem kupujících posilují i příznivé ceny. Podle údajů analytické společnosti IDC stoupl ve 2. čtvrtletí ve střední a východní Evropě meziročně prodej notebooků o 70 procent.

„Notebooky zůstanou nejdynamičtější částí trhu i nadále,“ říká analytik IDC CEMA Tomáš Oupický. „Díky své flexibilitě se mobilita po celém regionu stává důležitou součástí obchodní strategie a firmy více investují do přenosných počítačů.“

I přes rychlý růst si ale dominantní pozici udrží i v následujících letech klasické stolní PC. Mezi hlavními příčinami pokračující nadvlády desktopů zmiňuje IDC například problémy s mobilním připojením, nenasycenou spotřebitelskou poptávku a velmi nízké ceny především od lokálních výrobců.

Stolní počítače si v regionu střední a východní Evropy připsaly od dubna do června téměř osmnáctiprocentní přírůstek.

Ve zbývající části roku by prodeje měly ožít ještě výrazněji. „Firmy, a hlavně ty evropské, obvykle vyčkávají s čerpáním svých rozpočtů do konce fiskálního roku, a tudíž 2. čtvrtletí bývá co do prodejů nejslabším obdobím,“ upozorňuje Oupický.


Témata: Notebook