Dovoz v lednu rostl rychleji než vývoz poprvé od července 2006.

Dovoz v lednu rostl rychleji než vývoz poprvé od července 2006. | foto: Profimedia.cz

Přebytek zahraničního obchodu ztrácí na tempu

  • 2
I v lednu se podařilo českým firmám v obchodě s cizinou dosáhnout kladného salda. Obchodní bilance skončila v přebytku 11 miliard korun, přesto je to ale o jednu miliardu horší výsledek než loni. Poprvé od července 2006 byl totiž růst dovozu rychlejší než růst vývozu.

Obchodníci v prvním měsíci letošního roku vyvezli zboží za 186,7 miliard korun, to je meziročně o 13,8 procenta více. Z ciziny ale do tuzemska doputovalo zboží za 175,8 miliardy korun, což znamená nárůst dovozu o 15,5 procenta.

Výsledky obchodní bilance nesplnily očekávání odborníků, kteří odhadovali přebytek ve výši 13 miliard korun.

"Rychlý dovoz tlumí dobré výsledky českého exportu, to bude scénář pro tento rok," konstatuje Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Sice se zlepšil obchod s minerálními palivy a roste vývoz automobilů, ale ekonomika stále dováží technologie, což brzdí růst čistých exportů," míní analytik Vladimír Pikora z Next Finance.

"Dnešní statistika tak jen poukázala na to, že zpomalení ekonomiky v letošním roce se nevyhneme," dodal Pikora.

Příznivě se na celkovém výsledku podepsal pokles schodku v obchodě s minerálními palivy o 1,4 miliardy korun, zatímco nepříznivě působilo snížení přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky také o 1,4 miliardy korun.

Klesající přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky způsobila především záporná bilance v obchodě s počítači a telekomunikačními zařízeními. V lednu došlo k prvnímu poklesu aktivního salda v tomto sektoru od března 2004.

S členskými státy EU dosáhla Česká republika aktivního salda zahraničního obchodu ve výši 38,8 miliard korun. Naopak se státy mimo EU obchodníci již tak čilí nebyli a saldo skončilo ve schodku 27,8 miliard korun.

Český statistický úřad také současně s lednovými údaji přinesl zpřesnění souhrnných údajů za loňský rok. Dřívější přebytek obchodní bilance ve výši 47,3 miliardy snížil o 2,9 miliardy.