Interaktivní expozice za 470 milionů korun. Prazdroj slibuje hlavně zážitek

  • 1
V historické budově původního sídla Pražské úvěrní banky v dolní části Václavského náměstí v Praze se otevřela expozice Pilsner Urquell. Návštěvníky láká na příběh vzniku prvního ležáku na světě a detailní pohled do zákulisí pivovaru. Dojde i na ochutnávku, k delšímu posezení ale expozice uzpůsobená není.

V prostorech zrekonstruovaných za bezmála 20 milionů eur (470 milionů korun) je sice i několik výčepů, s velkou konzumací piva se zde ale nepočítá. Hlavní atrakcí je interaktivní audiovizuální expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience stejnojmenné společnosti která je zodpovědná za její realizaci i provozování.

The Original Beer Experience

The Original Tour, která trvá zhruba 90 minut, provede hosty historií i současností piva Pilsner Urquell.

Multimediální prohlídka vypráví příběh originálního plzeňského ležáku, mimo jiné i za pomoci 360° interaktivní herní zóny, a zahrnuje ochutnávku tankového piva Pilsner Urquell v moderní pivnici.

Nejnovější audio průvodce, který se automaticky propojuje s prvky expozice během pohybu návštěvníků prostorem, funguje v několika světových jazycích: angličtině, francouzštině, němčině, španělštině, italštině, japonštině a mandarínštině.

Spotřeba piva loni vzrostla. Pivovary však vyrábějí méně než před pandemií

„To, že můžeme návštěvníkům zprostředkovat příběh nejoblíbenějšího českého piva, je pro nás splněný sen. Těšíme se, až místní i zahraniční návštěvníky přivítáme na moderní, edukační a zábavné cestě příběhem českého národního pokladu,“ říká Nick Penny, generální ředitel společnosti The Original Experience Company. Vzhledem k ceně vstupného (490 Kč) cílí projekt spíše na zahraniční turisty.

Budova, v níž se Pilsner Urquell: The Original Beer Experience nachází, původně sloužila jako sídlo Pražské úvěrové banky. Téměř před deseti lety zde začínal ambiciozní projekt společnosti Julius Meinl. Po vzoru úspěšného projektu vídeňského lahůdkářství zde otevřel svou třípatrovou prodejnu s luxusními, ovšem drahými lahůdkami. Po deseti měsících podnik skončil s dluhy. Ještě nedávno tu působilo Muzeum ocelových figurín a nyní si své místo našlo zážitkové centrum Pilsner Urquell.

Vstupné: činí 490 Kč (cca 21 €) a zahrnuje jednu ochutnávku piva a dvě 0,3l piva v pivnici.

Škola čepování: začíná na 659 Kč (27,90 €).

Otevírací doba: denně od 10:30 do 19:00 (poslední vstup v 17:30)

Vstupné včetně malé ochutnávky

Prohlídku mohou návštěvníci ukončit dvěma malými pivy, která jsou součástí vstupenky. Posedět u nich lze ve stylové pivnici s výčepem ve druhém patře, kde jsou v prosklené místnosti umístěné také ikonické pivní tanky. Prosklená je také část stropu, která poskytuje prostoru dostatečné světlo.

V zadní části se nacházejí další dva výčepy. Jeden určený pro školu čepovaní, za kterou si návštěvník musí zaplatit 659 korun. Druhý výčep by do budoucna měl poskytnout prostor pro privátní akce. Naražená zde bude nejen „plzeň“, ale také další piva pivovarské skupiny: Kozel, Gambrinus či sortiment pivovaru Proud.

Fakta:

Plocha: Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na třech patrech disponuje celkovou plochou 3 500 metrů čtverečních, včetně zázemí, v historické budově.

Celková investice: zhruba 20 milionů eur (470 milionů korun).

Odhadovaná roční návštěvnost: Více než 400 000 návštěvníků ročně

Kapacita: The Original Tour pojme až 300 návštěvníků za hodinu

Celkový počet zaměstnanců: 100 zaměstnanců v hlavní turistické sezoně, z toho 10 výčepních.