ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rodiče prvňáků a druháků pozor, s návratem do škol skončilo i ošetřovné

  • 15
Úterý 17. listopadu je posledním dnem, za nějž si mohou rodiče prvňáků a druháků uplatnit nárok na ošetřovné kvůli uzavření školy. Dále jej mohou čerpat, pouze pokud je dítě nemocné, nebo mu byla nařízena karanténa. Pokud rodiče nechají prvňáky a druháky doma kvůli obavě o jejich zdraví, na ošetřovné nárok nemají.

Ve středu se opět otevřely školy, do tříd se vrátily děti z prvních a druhých tříd, což pro řadu rodičů znamená konec nároku na ošetřovné. Žadatelé o tuto dávku musejí do prohlášení o uzavření školy uvést konečné datum 17. listopadu. 

S listopadovou žádostí o ošetřovné není nutné čekat do konce měsíce, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Rodiče či jiné osoby pečující o prvňáky a druháky ji mohou svým zaměstnavatelům předat hned po návratu do práce. Podrobný návod jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele, zveřejnila ČSSZ na svých stránkách.

Nejsou lidé, žehrají zemědělci. Chybí přespolní i pracovníci na ošetřovném

Nadále je však možné čerpat „klasické“ ošetřovné v případě, že dítě onemocní. V tomto případě na něj mají rodiče standardně nárok během prvních devíti dnů ošetřování, u samoživitelů je to 16 dní. Toto platí i v případě onemocnění covidem-19, vyžadováno je rovněž potvrzení od lékaře.

Nárok na ošetřovné vzniká i v případě, že je dítěti nařízena karanténa, například kvůli kontaktu s covid pozitivním spolužákem. I v tomto případě musí potvrzení vydat lékař, ošetřovné se pak vztahuje na celou dobu karantény. 

Pokud však rodiče prvňáků a druháků nechají své děti doma jenom z obavy o jejich zdraví, na dávku nárok nemají. A to ani v případě, že s domácí výukou po určitou dobu souhlasí ředitel školy, upozorňuje ČSSZ.

Rodiče s více dětmi mohou nadále pečovat o ty starší, které se zatím do škol vrátit nemohou. Pro uplatnění ošetřovného na starší dítě je ale nutné vyplnit novou žádost, za listopad tak budou někteří rodiče muset předávat zaměstnavateli žádostí víc.