Odborářský boss Milan Štěch si loňské setkání s demonstranty nezopakuje.

Odborářský boss Milan Štěch si loňské setkání s demonstranty nezopakuje. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Odbory zrušily demonstraci na podporu zákoníku práce

  • 89
Odboráři zrušili plánovanou demonstraci proti odkladu nového zákoníku práce. Měla se uskutečnit v sobotu 25. listopadu před Úřadem vlády. Levicové strany - sociální demokracie a KSČM - odborářům přislíbily, že návrh na odklad zákoníku ve Sněmovně smetou.

O zrušení demonstrace rozhodli na mimořádném jednání předsedové jednotlivých odborových svazů. Stalo se tak den po zasedání tripartity, kde ministr práce Petr Nečas připustil, že šance na odklad zákoníku ve Sněmovně jsou nulové. Přesto chce ale odkládací novelu zkusit prosadit ve zrychleném řízení.

„Českomoravské konfederaci odborových svazů se před mimořádným zasedáním dostalo garance poslaneckého klubu ČSSD a KSČM, že tento návrh nepodpoří. Toto ujištění bylo rozhodujícím argumentem pro odvolání demonstrace,“ uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Stovka hlasů, kterými socialisti s komunisty ve sněmovně disponují, na zablokování odkladu postačuje.

Zákoník práce v podobě, v jaké ho protlačila sněmovnou ČSSD s komunisty, obsahuje podle kritiků řadu problémových pasáží. Na některých místech se odkazuje na neexistující zákony (například antidiskriminační), návaznost na jiné normy kulhá podle Nečase na desítkách míst.

Odboráři nepřistoupili ani na kompromisní návrh odsunout účinnost nového zákoníku o tři měsíce na 1. duben. - více zde

Tvrdí, že norma je kvalitní a případné nedostatky, které odhalí praxe, lze upravovat postupně. „O úpravách jsme připraveni intenzivně jednat,“ řekl v pondělí předseda ČMKOS Milan Štěch.