Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Obchodníkům stouply tržby o 1,3 procenta. Nižší zájem byl o potraviny

  • 32
Tržby v maloobchodu v lednu meziročně stouply o 1,3 procenta. Růst táhl především prodej aut a motorových vozidel, pohonných hmot a nepotravinářského zboží. Prodej potravin naopak přibrzdil. Tržby po očištění o všechny vlivy klesly o 0,5 procenta.

Maloobchod rostl o 1,3 procenta po prosincovém růstu o 1,6 procenta. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů ale meziměsíčně tržby klesly o 0,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Pavel Mertlík z Raiffeisenbank výsledky označil za lepší, než se čekalo. Zejména překvapivé je podle něj tempo růstu nepotravinářského zboží. "Lednové slevy zřejmě zabraly více, než jsme si dovedli představit," uvedl v komentáři.

Přestože výsledkům nejvíce pomohl obchod s automobily, meziměsíční očištěná data ukazují na mírný pokles prodeje aut o 0,8 procenta v segmentu motorových vozidel.

Nejvíce vzrostl prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby (o 8,7 procenta). Není to poprvé. Ukazuje se tak, že lidé stále více vyhledávají na internetu levnější zboží. Pomalejším tempem, ale stále rychle rostl prodej počítačů, textilu a obuvi nebo výrobků pro kulturu a rekreaci.

"Maloobchodní tržby naznačují relativně stabilní poptávku domácností. V posledních šesti měsících vykázal maloobchod vždy meziroční zlepšení, byť jen velmi mírné, a to i přes pokles reálných mezd v posledním čtvrtletí loňského roku a pokles objemu spotřebitelských úvěrů," říká ekonom Patria Finance David Marek.

"Lednová data ukazují, že chuť k utrácení domácnostem nesebraly ani změny v DPH, růst regulovaných nájmů, služeb souvisejících s bydlením či rekordně vysoké ceny pohonných hmot," dodal Marek. Podle něj ale významně rostoucí tržby ekonomice nepomohou.