Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště

Dům, byt, nemovitost, panelák, sídliště - Dům, sídliště - ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Nájemné v městských bytech? Výhody trvají dál

  • 15
Lidé, kteří bydlí v městských bytech, o výhody levných nájmů nepřijdou. Nyní o tom rozhodli pardubičtí radní. Město celkem spravuje 3 800 bytů. Ve většině z nich je státem regulované nájemné a město je zvýšit nemůže.

Pouze v pěti stech městských bytech regulace neplatí, vedení města přesto nájmy nezvedne ani tam.

"U bytů se státem regulovaným nájemným zvedat nájmy nemůžeme. Nechtěli jsme proto trestat zvedáním nájmu pouze lidi v městských bytech, které regulace nechrání. Bylo by to vůči nim nespravedlivé," řekl náměstek primátora Jiří Razskazov.

Radní města však zřejmě nemotivovala pouze solidarita se svými občany, jako spíše prostá matematika. Městu by se mírné zdražení totiž nakonec ani příliš nevyplatilo.

"Zdražení v těch pěti stech bytech by ani nepřineslo kýžený efekt. Každému nájemci bychom museli zaslat dopis s doručenkou a to by nás stálo dost peněz," připomněla Dana Dosoudilová - Drtinová, vedoucí odboru správy obecního majetku pardubického magistrátu.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

Vzhledem k tomu, že převážná většina lidí bydlí v bytech s komerčními nájmy a platí neporovnatelně více, by se i město státní regulace rádo zbavilo. "Byty s regulací jsou trochu nesmyslně proti zdražení chráněny zákonem," dodala Dosoudilová.


Témata: Ceny bytů