Problém s důchody může způsobit malá vstřícnost úřadů i špatné zaznamenávání informací.

Problém s důchody může způsobit malá vstřícnost úřadů i špatné zaznamenávání informací. | foto: Profimedia.cz

Motejl: Lidé mohou mít kvůli neinformovanosti o tisíce nižší důchody

  • 5
Nedostatek informací ze strany úřadů může žadatele o důchod připravit i o několik tisíc korun měsíčně. Na tiskové konferenci ke špatnému počítání důchodů na to upozornil ombudsman Otakar Motejl. "Opatrní by měli být zejména invalidní lidé žádající o starobní důchod," uvedl.

V žádosti musí zvolit, zda žádají o důchod k datu vzniku nároku na tuto dávku, nebo k datu podání žádosti. Chybným výběrem se mohou připravit o tisíce korun, přičemž změna rozhodnutí je pak téměř nemožná.

Otakar Motejl proto požádal Českou správu sociálního zabezpečení, aby její pracovníci žadatele o důchody na problém upozornili. Podle Motejla neplní správa to, co má. - čtěte více o špatně spočítaných důchodech

Do problémů se starobním důchodem se dostala v minulosti žena, které sice vznikl nárok na řádný starobní důchod v roce 1992, ale žádost o něj podávala až v roce 2005, protože brala invalidní důchod.

V žádosti o penzi žena uvedla, že požaduje vyměření důchodu k datu podání žádosti, tedy k roku 2005. Vznikla tak paradoxní situace, kdy jí byl stanoven na její vlastní žádost důchod 906 korun. Podle příslušných norem neměla nárok na žádný opravný prostředek. Částku měla pobírat doživotně.

Situace se změnila poté, co se ombudsman obrátil na ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Po podrobném rozboru případu byl ženě přiznán důchod ke dni vzniku nároku na starobní penzi, tedy k roku 1992. Důchod se tak seniorce rázem zvýšil o více než 3 000 korun.

Peníze ubírají i problematické slovenské důchody
Ombudsmana trápí také takzvané slovenské důchody. Problém vzniká u podniků, které dříve měly sídlo na Slovensku. Česká správa sociálního zabezpečení tak například zaměstnancům bývalých Československých státních drah nechce přiznat české důchody. Lidé tak mohou měsíčně opět přijít o tisíce korun.

Problém s důchody může způsobit i špatné zaznamenávání informací. Nejasnosti vznikají v zápočtových listech. Politicko-ekonomické změny v 90. letech zapříčinily podle Motejla určité zmatky, ne všichni zaměstnavatelé vedli a předávali evidenci důchodového pojištění pečlivě.

Proti špatně spočítanému důchodu je možné bojovat
Lidé jsou často nespokojení s výší důchodu. V poznámkách v rozhodnutí o důchodovém nároku přitom zjistí, že se proti němu nepřipouští žádné opravné prostředky ve správním řízení.

I přes nespokojenost tak lidé žádné kroky k nápravě neučiní. Po dobu dvou měsíců však mají nárok na to, stěžovat si u soudu. Jsou navíc osvobozeni od soudních poplatků.

. Otakar Motejl v on-line rozhovoru   

Otakar MotejlNa otázky nejen ohledně důchodů se ombudsmana Otakara Motejla můžete ptát v úterý v 9:00.