Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro loterie

Sázkové a loterijní firmy budou mít zřejmě od příštího roku těžší život. Ministerstvo financí připravuje pro hazardní hry přísnější podmínky. Pro podnikání bude potřeba více peněz, k licencím se bude vyjadřovat i ministerstvo vnitra.

Provozovatelé budou muset zveřejňovat vlastníky a podrobnosti o odvodech peněz na veřejně prospěšné účely. Zveřejněný návrh loterijního zákona počítá i s tím, že by o kasinech rozhodovaly i obce.

V připomínkovém řízení se sešlo 80 ohlasů, například od krajů a obcí, profesních sdružení i provozovatelů. Převážná část účastníků podle ministerstva změny vítala.

Kritické podněty ze stran provozovatelů automatů šly proti záměru více otevřít celé odvětví a učinit je bezpečnějším.

"Hlavním bodem nesouhlasu bylo zvýšení základního kapitálu a herních jistot, což ale považujeme za velmi důležitý příspěvek ke zprůhlednění celého sektoru," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Ministerstvo odeslalo předlohu do vlády, kolem poloviny roku by o novele mohli hlasovat i ministři. Podle Prouzy se s platností počítá od počátku příštího roku.

Loterijním firmám by měl základní kapitál stoupnout o polovinu na 150 milionů korun, pro kurzové sázení bude třeba 60 milionů místo deseti milionů korun. Kasina budou jen místa se živou hrou a kapitálem nejméně 60 milionů korun, což je dvojnásobek současného stavu.

Provozovatelé výherních automatů budou muset být jen akciové společnosti s minimálním kapitálem 15 milionů korun namísto nynější právní formy společnosti s ručením omezeným. Zvýší se i tzv. jistoty, což jsou peníze na krytí případných rizik uložené na vázaném účtu v bance.

Při žádosti o povolení bude resort financí spolupracovat s ministerstvem vnitra, které prověří žadatele z hlediska bezpečnosti státu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Na doporučení obcí MF upustilo od pevných odvodů z každého hracího přístroje a vrátilo se k současnému stavu, kdy se poplatky určují z výše výher.

V dalších letech se počítá s vypracováním nového loterijního zákona, který by byl přehlednější a reagoval by i na nové technologické vymoženosti, například internetové sázení, které zatím zůstává zakázané. "Věcný záměr zákona bychom rádi připravili v diskusi s odbornou veřejností do konce roku 2006," uzavřel Prouza.