Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Koruna je nejsilnější za rok a půl, euro zlevnilo pod 25

  • 39
Česká měna se dnes vůči euru dostala na nejvýhodnější hodnoty od listopadu 2008. Euro spadlo až na 24,80, v červnu přitom euro stálo 26 korun. Češi, kteří se chystají na dovolenou, mohou mít radost, rychlé posílení koruny ale může dělat starosti centrálním bankéřům a exportérům.

Koruna zpevnila i k dolaru, polepšila si bezmála o 30 haléřů na 19,04 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Korunu k výraznějšímu posílení nasměroval průnik pod 25 korun za euro. "Při dalším obchodování převládly technické faktory, koruna posilovala a ignorovala obrat akcií směrem dolů i korekci úvodních zisků u okolních měn," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Zejména se vstupem amerických obchodníků na trh pak trend posilující koruny akceleroval. Takto silná byla koruna naposledy v listopadu 2008," doplnil Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky.

Vejmělek naznačil, že rychlé posílení koruny může vyvolat verbální intervence ze strany České národní banky.

"Již příští čtvrtek se bankovní rada ČNB sejde k projednání měnové politiky; k dispozici bude aktualizovaná inflační prognóza. Domníváme se, že koruna je aktuálně silnější, než s čím bude prognóza počítat," konstatoval.

,