Hypermarket Kaufland

Hypermarket Kaufland | foto: Daniel Beran, MF DNES

Inspekce vyšetřuje Kaufland

  • 104
Obchodní řetězec Kaufland je podezřelý, že prodával padělky bot známé značky Adidas. Obchody včera prošla Česká obchodní inspekce. Boty, jež Kaufland nabízel, totiž nápadně připomínaly jeden z modelů Adidas, ale nesly místo tří pruhů pruhy čtyři a stály několikrát méně.

"Je to jednodenní akce a já jsem jejím iniciátorem," řekl Petr Kožuch ze společnosti Adidas, který v Česku střeží ochranu značky. "Přišel jsem na to, když jsem v letáku Kauflandu uviděl naši obuv."

"Akce probíhala během celého dne v řetězci Kaufland, na výsledky však budeme muset počkat," potvrdila mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Boty, které inspektoři zabavili, posoudí experti. Zda šlo o padělky, se bude vědět do tří týdnů. Pokud tomu tak bude, inspektoři zboží zabaví a společnosti hrozí pokuta.

Mluvčí řetězce Kaufland se hájí tím, že s dodavateli mají dohody o respektování zákonů a práv třetích osob. "Na základě kontroly jsme zboží stáhli z prodeje, než se věc dořeší," uvedl mluvčí Michael Šperl.

Podle zástupce německé značky byly boty z letáku velmi podobné botám Adidas. "V Evropské unii se běžně tři a čtyři pruhy považují za naši ochrannou značku," dodal.

Taky cena byla jiná. Zatímco u Adidas stojí obdobné boty kolem tří tisíc korun, Kaufland ty své prodával za 376 korun. "Nevím, zda šlo o úmysl. V každém případě však Kaufland, který považujeme za seriózní obchod, nabízel boty podobné našim," podotkl.

Podle Ivany Pickové ze Sdružení obrany spotřebitelů jde o mimořádný případ. "Většinou se lidé setkají s padělky na tržištích a ne v kamenných obchodech," popsala.

Vloni zabavila Česká obchodní inspekce padělané zboží v rekordní hodnotě 944 milionů korun. Nejčastěji šlo o padělky video a audio nosičů, dále oděvů a textilu.