Majitel Čokoládoven Fikar Jindřich Fikar.

Majitel Čokoládoven Fikar Jindřich Fikar. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Stát hledá ušlou daň v čokoládě. Majitel vnímá celou věc jako šikanu

  • 583
Čokoládovnám Fikar berní úřad zatarasil cestu k 1,6 milionu korun. Pídí se po ušlé dani, kterou neodvedl dodavatel dodavatele firmy. Podle bývalého šéfa Finanční správy Jiřího Žežulky je takových případů více.

Továrník Jindřich Fikar už přetavil do čokoládové podoby leccos. Notebook, olejový filtr i desku Karla Gotta. Poslední rok však musí svou pozornost upínat jinam. Přesvědčuje daňové inspektory, že stát neokradl na DPH. Zatím bezvýsledně. Už rok se kontroloři do Čokoládoven Fikar v Kuřimi vracejí jako mlsné vosy.

Podezření na podnik se zhruba padesáti zaměstnanci padlo podle Fikara proto, že si neohlídal odvod daně dodavatelem svého dodavatele. Přímým dodavatelem Čokoládoven je společnost Gravoplast, jejímž prostřednictvím do továrních hal proudí desítky agenturních pracovníků. „Nechával jsem si předložit veškeré výkazy i faktury. Všechno mají zaplaceno. Nemají ale majetek, takže berňák sáhl po nás,“ myslí si Fikar.

Na účtech firmy od dubna chybí téměř 1,6 milionu korun, jež Finanční správa kvůli podezřením odmítla vracet v rámci nadměrných odpočtů DPH. Peníze si firma nárokuje jako rozdíl mezi vyšší daní z nákupů a nižší daní z prodané čokolády. Čokoládovny platí DPH 21 procent ze surovin od dodavatelů a 15 procent z ceny hotových výrobků.

Poprvé Finanční správa odmítla Fikarovi vrátit DPH loni v listopadu, když nedosáhl na odpočet 514 tisíc korun. Další rána přišla v prosinci, v lednu, v únoru a v dubnu. Čokoládovny si proto vyjednaly provozní úvěr u banky. „Půjčili jsme si dva miliony korun, ale s vyšším úrokem. Klesá nám kvůli tomu firemní rating,“ popsal majitel. Dříve si půjčoval s úrokem dvě procenta, teď u půjčky přeplácí tři procenta.

„Připadá mi to, jako když mafie v USA ovládala podnikatele výpalným. Úředník si sedne a od stolu vám zabaví peníze. Je to absolutní bezmoc,“ posteskl si. Věc považuje za zbytečnou i proto, že čokoládovny mají tři velké výrobní haly a hotel, dohromady za zhruba 50 milionů korun. Kdyby se podezření prokázalo, měl by stát kde brát.

„Daňový subjekt rozhodně není finančním úřadem pronásledován,“ hájí postup Generální finanční ředitelství, které Jindřich Fikar kvůli odpovědi pro MF DNES dvakrát žádal o zbavení mlčenlivosti. Nakonec úřad jen sdělil, že ke kontrolám přistoupil kvůli pochybnostem, které mu vznikly ze skutečností zjištěných v rámci jeho vyhledávací činnosti.

„Nelze je s ohledem na dosud probíhající řízení a taktiku vedení řízení veřejně konkretizovat. Daňový subjekt nemá ‚obstavený účet‘, není proti němu vedena daňová exekuce,“ odpověděla redakci mluvčí Petra Petlachová. Protože ve všech případech figuruje stejný dodavatel, nemůže prý ukončit řízení za jednotlivé měsíce, ale teprve případ jako celek. Pozastavené DPH tedy Čokoládovny Fikar mohou získat najednou až po vyřešení případu.

Jindřich Fikar společnost Gravoplast dlouhodobě vlastnil. Loni v únoru ji převedl na Iaroslava Retiznyka s bydlištěm na Ukrajině. Odmítá však spekulace, že by šlo o bílého koně.

„Firmu Gravoplast jsem vlastnil. Nikdy nic nedělala, založil jsem ji pro případ, kdybych někdy něco potřeboval. Žádnou činnost nevyvíjela. Firmu jsem prodal Ukrajinci, už byla starší a rozhodl jsem se, že založím novou. Kdybych potřeboval bílého koně, dám někomu dvacet tisíc, ať si založí novou firmu,“ vysvětluje Fikar. S panem Retiznykem prý spolupracuje 15 let. „Celá jejich rodina má v ČR povolení k pobytu, řádně zde pracují,“ dodal podnikatel.

Kombajnem na firmy

Nadměrné odpočty nejsou v případě čokoládoven ničím novým, žádají o ně už dlouhé roky. Teprve v poslední době se však kvůli nim staly terčem častých daňových kontrol. A nejsou samy.

„V rámci společnosti APOGEO evidujeme těchto případů desítky. Jedná se o zadržené odpočty v rozmezí od jednotek milionů do stovek milionů,“ říká manažer společnosti a bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka.

Správce daně v těchto případech postupuje podle interního metodického pokynu nazvaného Kombajn. Kritici poukazují na to, že jeho podstatou není potírání řetězových podvodů legální cestou, ale plošná represe. „Není až takový problém s tím, že Finanční správa prověřuje nárokované odpočty, ale otázkou je, jaké klade požadavky na daňové subjekty a jak dlouho taková řízení trvají,“ míní Žežulka.

Podle Vladimíra Křivánka, daňového poradce společnosti TH TAX, která rovněž vede spory o nadměrné odpočty DPH, nelze paušalizovat. „Může se stát, že si úřad došlápne na firmu, která si nepohlídá dodavatele svého dodavatele. Je však nutné hodnotit případ od případu a nemusí to být za hranicí zákona,“ říká Křivánek.