ČNB, Česká národní banka

ČNB, Česká národní banka - ČNB, Česká národní banka

ČNB zvedla sazby rychleji, základní vyskočila na 2,5 %

  • 90
Bankovní rada České národní banky dnes překvapivě zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzrostla na 2,50 procenta. Analytici očekávali, že centrální bankéři se zvyšováním úroků ještě vyčkají.

"Bankéři zřejmě usoudili, že hrozící fiskální expanze v příštím roce zvyšuje riziko inflace. Do karet jim rovněž zapadl slabší kurs koruny v září," zhodnotil vývoj analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ale rozhodnutí mnoho nezmění. Tržní úrokové sazby byly podle něj už před zdražením nastaveny tak, jako by ČNB úrokové sazby zvýšila. Proto podle něj nehraje velkou roli, jestli se sazby zvedly už nyní nebo by k tomu došlo o měsíc později.

Pro korunu je to ale zřejmě dobrá zpráva a koruna by mohla dál posílit.

Zvyšování sazeb je evropským trendem posledních měsíců. Česká národní banka zvyšovala sazby před dvěma měsíci, kdy měnovou politiku přiškrtila po 9 měsících. Tento týden zvyšovaly sazby i centrální banky Maďarska a Slovenska. Slovenská sazba je nyní na 4,75 procenta, maďarská dokonce na 7,75 procenta.

České úroky se ale stále drží pod evropskou úrovní, kde už dosáhly rovných tří procent a ekonomové čekají další růst o čtvrt procentního bodu.

Podle Michla se dá čekat další postupný růst úroků, a to až na 3,5 procenta během následujících dvou let.

Záleží ale na vývoji ekonomiky, zejména na prognózách inflace. Vyšší sazby totiž umožňují udržet růst cen pod kontrolou, zároveň ale brzdí i nastartovaný ekonomický růst.

,