Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

  1:00aktualizováno  1:00
Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit loftové byty. Záleží jen na odvaze a netradičním pohledu. Architekti ze studia Brainwork se rozhodli pro loft s trojúhelníkovou rotující strukturou.

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež funguje jako hlediště s výhledem na město. | foto: Petr Janda

Návrhu loftu v osmém podlaží bývalé výrobní budovy se ujalo studio Brainwork, které založil MgA. Ing. arch. Petr Janda. Projekt (spoluautorkami jsou Anna Podroužková a Maty Donátová) působí hodně netradičním dojmem. Možná i proto, že architekt Janda vystudoval kromě Fakulty architektury ČVUT také monumentální tvorbu na AVU v Praze a pohybuje se na rozhraní architektury, umění a veřejného prostoru.

Kruhová vana je v samotném rohu ložnice. Místo schodů použil architekt pro...

Kruhová vana je v samotném rohu ložnice. Místo schodů použil architekt pro přístup do „druhého“ podlaží pozvolně stoupající rampu.

„Ambicí interiéru je maximální zapojení obrazu města do prostoru bytu. Loft nepoužívá ve svém interiérovém tvarosloví obvyklé materiálové citace slavného industriálního kontextu. Vytváří autentický dialog mezi abstraktně řešeným prostorem a výhledem rámovaným zlínským mrakodrapem a údolím Jižních svahů,“ popisuje Petr Janda svůj projekt.

I jeho další popis interiéru, který přihlásil do soutěže Interiér roku 2018, dává tušit, že jde o hodně atypickou realizaci: „Vnitřní prostorová artikulace pracuje s dramaturgií postupného otvírání jednotlivých epicenter bytu, umožňující při své maximální otevřenosti zónování na společenské a soukromé partie pomocí vícestupňové gradace jednotlivých výškových úrovní, nikoli ostrým předělem.“

Tak trochu jiný loft

Na rozdíl od „standardních“ industriálních loftů plných pravých úhlů, ostrých hran, betonu a oceli použil autor strukturu sestavenou z trojúhelníků, která se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice a vytváří pódium, jež funguje jako „hlediště“ s výhledem na město.

Fotogalerie

„Interiér je definován jako kompozice hlavního volně tvarovaného společenského prostoru opřeného zády do zalomené membrány nábytkové příčky a vestavěné kuchyně ukrývající za sebou dva pokoje, koupelnu, vstupní zádveří a ´tajné´ schodiště. Touto příčkou vstupujeme do hlavního převýšeného prostoru, který definuje vložená rampa procházející obytnou kuchyní s jídelním ´zálivem´, přes dětský kout zakousnutý do parapetu okna, a záliv vymezený dvěma atypickými pohovkami až do ložnice s vestavěnou kruhovou vanou v nejvyšším cípu celé kompozice,“ popisuje Petr Janda interiér.

Rotující struktura do sebe integruje atypické pohovkové prvky a plynule navazuje na obložení svislých stěn oddělujících soukromé části interiéru.

Po rampě lze vstoupat nahoru do odpočivné části a následně do ložnice.

Po rampě lze vystoupat nahoru do odpočivné části a následně do ložnice.

Materiálové řešení představuje variaci jemných odstínů bíle mořené břízové překližky a čalounění, lakovaných ploch ve vysokém lesku v případě kuchyně a mozaikového obkladu v koupelně.

Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Jak zařídit miniaturní byt? IKEA hledala řešení u domácností v Asii

Nová řada nábytku Rognan je určena do místností s plochou 10 m2. Celá sestava...

Byty se zmenšují, jejich ceny stoupají. A přibývá single domácností, kterým malý prostor tolik nevadí. Podle Eurostatu...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Najdete na iDNES.cz