Jednoduše a velmi prakticky je zařízený obývací pokoj. Pohodlnou sedačku doplňuje nízká televizní skříňka a industriální policová knihovna české značky Wuders. | foto: Šárka Hasara

Proměna bytu ve funkcionalistickém domě dopadla na jedničku

  • 18
Byt ve funkcionalistickém domě si společně užívají Marie s Janem a jejich dvojčata. Díky vkusu a citu paní Marie byl byt velmi pěkně zařízený, ale na svou finální podobu ještě čekala kuchyň, koupelna a toaleta. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

S rekonstrukcí kuchyně, koupelny a toalety se majitelka obrátila na architektku Ivu Křikavovou. Hned od začátku bylo jasné, že se obě shodnou. Lze říci, že jde o realizaci, kde došlo k propojení návrhu majitelky a architektky.

Očima architektky

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Marie chtěla navázat na to, co už v bytě mají, aby byly nové místnosti na podobném principu jako ty zařízené. Pak už jsem měla volnou ruku a bavily jsme se dál nad mým návrhem. Jedním z požadavků na kuchyň byl dostatek pracovní plochy.

Mě napadlo začlenit do interiéru betonové prvky. Jako vhodné a zajímavé mi přišlo použít takzvaný textilní beton od české firmy Betone na pracovní plochy, obklad zdi v kuchyni i na police v koupelně. Beton se tak hezky doplňuje s kuchyňskými dvířky z dubové dýhy a s koupelnovým nábytkem. Šlo o poměrně drahé a nevyzkoušené řešení, které dopadlo na jedničku.

Další drobný požadavek na zakulacené rohy se promítl na policích a pracovním pultu v kuchyni. Dominantní je v kuchyni černá zeď pokrytá tabulovou barvou. Horní část „tabule“ slouží jako rodinný diář, dolní část čeká na výtvarné počiny dvojčátek. Nápad vyšel z původní malé tabulky nad jídelním stolem, kam si rodiče psali vzkazy.

Ačkoli v obývacím pokoji je velký jídelní stůl, do kuchyně měl přijít ještě jeden menší, který poslouží na snídaně a rychlé jídlo. Vybrala jsem bílý kulatý s dřevěným podnožím. Jídelní kout oživily barevné thonetky.

Za své také vzala původní šachovnicová dlažba, která byla v neopravitelném stavu. Nahradila jsem ji opět „šachovnicí“, kdy se tmavší dlaždice barevně hodně přibližují pracovní desce z betonu. Tuto kolekci dlažby jsem našla u firmy RAKO.

Zásadní proměnou prošla koupelna, v níž vanu nahradil sprchový kout a nechal se vyrobit koupelnový nábytek z dubové spárovky, který ukryl pračku. Zajímavým nápadem je skříňka s velkým kruhovým otvorem pro vhazování špinavého prádla. Vzdušně a atraktivně působí police z betonu a masivního dubu. Obklady a dlažba jsou velkoformátové. Dlažba je v odstínu středně šedé barvy, obklad světle šedý až bílý.

Stisknutím na správném místě se částečně vyklopí zrcadlo a vlhký vzduch otvorem...

Stisknutím na správném místě se částečně vyklopí zrcadlo a vlhký vzduch otvorem uniká ven.

Velmi netradičně je vyřešeno odvětrání koupelny. Místo větráčku vzniklo skryté odvětrání do světlíku, a to tak, že stisknutím na správném místě se částečně vyklopí zrcadlo a vlhký vzduch otvorem uniká ven.

Stejný funkční detail je i na samostatné toaletě, kam se do miniaturního prostoru podařilo dostat i umývátko se zrcadlem a výklopným odvětráním, a to díky nově vzniklé nice naproti vstupu.

Obývací pokoj a ložnice jsou kompletně dílem paní Marie, která do pokoje umístila na míru vyrobený dubový stůl, pohodlnou sedací soupravu a industriální knihovnu od české firmy Wuders. Ložnici zdobí staré originální křeslo Halabala, které je po majitelčině babičce.

O autorce interiéru

Ing. arch. Iva Křikavová v roce 2013 založila architektonické studio IAK, jež klade důraz na klienta a jeho příběh, který je pak těsně spojený s návrhem. Aktuálně se nejvíc věnuje rekonstrukcím, interiérům a stavění na venkově.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.