Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obětí zemětřesení už je 20 tisíc. Počty mrtvých překonávají i Fukušimu

  3:00aktualizováno  20:05
Počet obětí ničivého zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, překonal hranici 20 tisíc. Zraněných jsou desetitisíce, tisíce domů se zřítily a mnoha dalším to hrozí. Zdravotník ze Sýrie popsal, že na rozdíl od dob války teď zraněné vozí ve vlnách. Mnozí zemřou do hodiny či dvou.
V tureckém Kahramanmarasu se po ničivém zemětřesení sesunulo množství budov....

V tureckém Kahramanmarasu se po ničivém zemětřesení sesunulo množství budov. Pod troskami jedné z nich zemřela patnáctiletá Irmak. Její otec ji stále drží za ruku. (7. února 2023) | foto: Profimedia.cz

V Turecku podle úřadů zahynulo nejméně 17 134 lidí, syrská vláda i opozice hlásí nejméně 3 277 mrtvých. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana je zemětřesení „katastrofou století“. Co do počtu obětí zemětřesení překonalo katastrofu v Japonsku z roku 2011, při které byla poškozena i jaderná elektrárna Fukušima.

„Zemětřesení zasáhlo oblast o rozloze 110 tisíc kilometrů čtverečních... Jde o třetí největší zemětřesení po otřesech v Anatolii z roku 1668 a v Erzincanu v roce 1939,“ řekl podle agentury Anadolu ve čtvrtek viceprezident Fuat Oktay.

Zraněných je podle něj bezmála 64 tisíc lidí. Záchranné operace ztěžují následné otřesy, kterých seismologové od pondělí zaznamenali na 650, uvedl turecký Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD). Z trosek se však i po třech dnech daří vyprostit přeživší. Podle agentury Reuters záchranáři vynesli po 79 hodinách dvouletého chlapce, který byl uvězněn v sutinách domu v provincii Hatay.

Bomby, cholera, zemětřesení. Utrápená Sýrie schytala další ránu

AFAD sdělil, že v postižených regionech zasahuje přes 113 tisíc záchranářů, z toho je téměř 6 tisíc odborníků ze zahraničí včetně Česka. Z oblasti katastrofy dosud evakuovali přes 28 tisíc lidí.

Bilance mrtvých a raněných se přesto jak v Turecku, tak v Sýrii neustále zvyšuje. V Sýrii navíc pátrání komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Katastrofa zasáhla jak oblasti ovládané vládou v Damašku, tak regiony pod kontrolou povstaleckých skupin.

Na severozápadě Sýrie byly už před touto katastrofou miliony lidí závislých na humanitární pomoci. „Region, který už roky sužují krize, čelí další krizi s nepředstavitelnými ztrátami a škodami,“ citovala agentura DPA Corinne Fleischerovou, regionální ředitelku Světového potravinového programu (WFP) pro Blízký východ, severní Afriku a východní Evropu.

„Jsme velmi znepokojeni tím, že existují oblasti, kam jsme se kvůli zemětřesení ještě nebyli schopni dostat,“ uvedla zástupkyně Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Sýrii Imán Šankítíová. Zdravotnictví v Sýrii je podle ní v hrozném stavu.

Mapa zemětřesení o síle 7,8 na pomezí Turecka a Sýrie

Organizace oznámila, že jak do Sýrie, tak do Turecka vysílá expertní týmy a speciální lety se zdravotnickým materiálem, včetně chirurgických traumatologických balíčků. Novinářům to řekl šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Koordinátor OSN pro Sýrii Mustafa Binlamlí pak vyzval syrskou vládu, aby usnadnila dovoz pomoci i do povstalci držených oblastí na severozápadě země. Varoval, že se zásoby pomoci v tomto regionu brzy vyčerpají.

Zemětřesení kdysi pomohlo Erdoganovi k moci, teď ho může srazit k zemi

„Vzhledem k povětrnostním podmínkám a neustálým následným otřesům jde v souvislosti se záchranou životů o závod s časem. Lidé potřebují přístřeší, jídlo, čistou vodu a lékařskou péči v souvislosti se zraněními způsobenými zemětřesením, ale i kvůli dalším zdravotním potřebám,“ uvedl šéf WHO.

Binlamlí v souvislosti se Sýrií vládě v Damašku vzkázal, že nyní „musí jít politika stranou“. „Nechte nás dělat naši humanitární práci,“ citovala ho agentura AFP. „Nemůžeme si dovolit čekat a vyjednávat. Když budeme jednat, je konec,“ dodal.

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná Češka

Agentura Reuters hovořila se syrským zdravotníkem, který popisuje, že rozsah zranění je po pondělním zemětřesení mnohem větší, než tomu bylo během jedenáct let trvající občanské války v zemi. „Je to obrovská katastrofa. Přežil jsem ostřelování a masakry. Tohle je ale jiné, šílené a děsivé. První masivní vlna pacientů překonala možnosti jakéhokoli lékařského týmu,“ popsal čtyřiatřicetiletý chirurg z Aleppa, který pracuje v nemocnici nedaleko hranice s Tureckem.

„Zraněné z ostřelování a bombardování přiváželi jednoho po druhém, v malých vlnách. Zemětřesení však znamenalo, že jeden den dorazilo 500 lidí, kteří potřebovali desítky operací. Mnoho ze zraněných zemřelo do hodiny nebo dvou kvůli traumatickému šoku, srdečnímu selhání nebo krvácení, zvlášť když tady panuje velmi chladné počasí a pod troskami byly jedenáct či dvanáct hodin,“ dodal.

V Sýrii vytáhli chlapečka po zhruba padesáti hodinách, uvádějí Bílé helmy:

Hasiči z Česka pomáhají i kolegům ze světa

V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů z Česka. Ti v Adiyamanu prohledávají zničené budovy. Česko vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Z trosek vytáhli tři mrtvé, mezi nimi dvě děti. Ve středu večer o tom informoval mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Už dříve uvedl, že zdravotní stav dalších zavalených není znám, způsob poškození objektu však naděje na přežití snižuje. Záchranné práce budou podle něj pokračovat i v noci, hasiči se střídají po šesti hodinách. V úterý večer začal tým prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů.

Zničené historické dědictví. Otřesy strhly turecký hrad i syrskou citadelu

Jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá. Kozák večer napsal, že v troskách je zavaleno asi čtyřicet lidí. „Hasiči se na základě průzkumu objektu obávají, že šance na přežití v troskách je velmi nízká,“ upozornil Kozák. Prostory, kde hasiči pracují, je potřeba pečlivě stabilizovat a omezit tak nebezpečí pro ně na minimum.

Český tým také vypomáhá záchranářům z dalších zemí. „Malou skupinu jsme vyslali na pomoc jednomu ze zahraničních týmů, který potřeboval využít naši štěrbinovou kameru,“ popsal Kozák. To, že v troskách zřícených domů mohou být stále živí lidé, dokládá i případ polských záchranářů.

Ti zhruba 280 kilometrů od místa, kde zasahuje český tým, našli osm přeživších, uvedl Kozák. K podmínkám na místě řekl, že fungují čerpací stanice a že policie a četnictvo českým hasičům zajišťuje užitkovou vodu pro základní umytí.

8. února 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  14:25

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Malostranský zápisník: Politické i ryze nepolitické hry českého engéše

12. května 2024

Premium Jak se interpeluje mezi náčelníkem generálního štábu a o 11 let mladší poslankyní? Při jaké pietě...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...