Karel Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Auta, byty, dům za 100 milionů. Poslanci odhalili svá majetková přiznání

  • 553
Poslanci měli do konce června povinnost podat svá majetková přiznání, která jsou veřejně dostupná. Politici přiznávali koupi domů, bytových domů či aut. MF DNES proto zmapovala, který z politiků utrácel nejvíce, a zaměřila se i na jejich příjmy. Například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si vzal úvěr 45 milionů korun. Staví „poslední dům svého života“.

Karel Schwarzenberg začal v 81 letech podnikat jako developer a staví poblíž pražské Národní třídy dům za 100 milionů korun v jedné z mála posledních volných proluk. Bude v něm osm bytů a dole garáže pro dvacet aut. „Ty pozemky vlastní naše rodina už od 19. století,“ vysvětlil loni Blesku. 

Čestný předseda TOP 09 loni v médiích poznamenal i to, že jde o „poslední dům jeho života“.

Schwarzenberg má stabilně vysoké příjmy z restituovaného majetku, ale loni vydělal 13 milionů korun jako „jiný peněžitý příjem“.

Zároveň si vzal u ČSOB úvěr 45 milionů korun. Mluvčí TOP 09 Miroslav Hlaváč MF DNES potvrdil, že úvěr se týká právě stavby tohoto bytového domu.

Nový předseda STAN Vít Rakušan je sice o několik řádů skromnější než kníže, ale i on si pořídil za 2,5 milionu korun dům. Stojí v klidné části Kolína. Financován je z 80 procent půjčkou. „Přestavujeme starý dům. Až ho dokončím, prodám jinou svou nemovitost a tím splatím i jeden z úvěrů,“ vysvětloval své majetkové poměry.

Šťastlivcem je poslanec a místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý z Písku, který dostal loni byt darem. „Budu příští týden,“ odepsal stručně Veselý, když se redakce chtěla na hodnotný dar zeptat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip si udělal radost pořízením dvou vozů najednou – koupil si Škodu Superb a Škodu Rapid. V přiznání u nich byla uvedená cenovka 730 tisíc korun, což by byla hodně výhodná koupě. Šéf komunistů ale upřesnil, že auta vyšla dráž. „Rapid je koupený zvlášť za 320 tisíc korun a vůz byl financován i za pomoci úvěru 200 tisíc korun,“ uvedl Filip. 

Dál namátkou poslanec za ODS Jan Bauer si zakoupil VW Tiguan za 889 tisíc a předseda jeho strany Petr Fiala blíže neurčené auto za 976 tisíc korun.

Dům z tubusů

Poslanci však šli i do náročnějších investic. Předseda SPD Tomio Okamura stále podniká v cestovním ruchu. Ještě v roce 2017 měl na účtě 23 milionů korun, loni už jen jedenáct, takže dvanáct milionů utratil.

Okamura vyhrál spor s úřady o tubusový dům

„Mám výdaje hlavně v souvislosti se stavbou nového domu,“ vysvětlil včera Okamura. V Praze na Břevnově buduje atypický dům z obřích tubusů.

Bývalého ministra životního prostředí Tomáše Chalupu z ODS, který přiznával před osmi lety i cukrovou homoli a hračku medvídka Pú, sice nikdo nepřekoná, ale kuriozity se v přiznáních najdou i letos.

Do poslední koruny

Kolik si čeští poslanci za loňský rok vydělali mimo své platy, kdo má dluhyakdo...

Předseda vlády Andrej Babiš si i loni přilepšil o víc než 100 milionů korun zisky z investic a podnikání. Přesto neopomněl přiznat ani 95 korun od „Miroslavy Sršňové – Honební společnosti“. Ta vyplácí nájem majitelům pozemků po deseti korunách na hektar. Nový předseda lidovců Marek Výborný pro změnu přiznal i členství v Pěveckém sboru Vlastislav Heřmanův Městec. 

Na závěr ještě aktuální poznámka. Ve čtvrtek by měli ústavní činitelé rozetnout vládni krizi, která může skončit v krajním případě i předčasnými volbami. I zmíněné hypotéky, leasingy a spotřebitelské úvěry určitě ovlivní uvažování poslanců, až budou rozhodovat, zda rozpustí Sněmovnu a ukončí tím i svůj mandát a utnou zajištěný příjem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video