Doporučujeme

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

  • 2
Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst. Ovšem zdravě a v pravidelných dávkách, píše týdeník 5plus2. Jak by měl takový zdravý denní jídelníček vypadat?
Palačinka s marmeládou

Lehká sladká či slaná snídaně

Pohankové palačinky s džemem z černého rybízu

5 746 kJ (342 kcal/1 437 kJ na 1 porci)

Na 4 porce potřebujeme: 500 ml mandlového mléka, 200 g pohankové mouky,  1 vejce, trošku soli, 2 lžíce olivového oleje na postupné vymazávání pánve, 200 g džemu z černého rybízu (nebo z jahod, meruněk apod.).

Postup: Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a vše pořádně prošleháme metlou. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidáme mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky na olivovém oleji. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.

Omeleta s rukolou, špenátem a semínky

295 kcal/1 240 kJ

Potřebujeme: 1 vejce + bílky ze 2 vajec, 30 g baby špenátu (1 hrst) a stejné množství rukoly, 10 g loupaných slunečnicových semínek (1 polévková lžíce), 50 ml čerstvého polotučného mléka, 3 g soli (0,5 čajové lžičky), 3 g pepře, 5 g přepuštěného másla (1 čajová lžička), 25 g žitného knäckebrotu (2 ks). 

Postup: V misce rozšleháme vidličkou vajíčko, bílky a mléko a vmícháme také sůl a pepř. Přidáme rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promícháme. Směs vlijeme na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažíme. Podáváme s žitným knäckebrotem.

Jarní specialita z Hliněné bašty. Kuřecí supreme s chřestem a holandskou...

Oběd: Kuřecí prso se sýrem, chřest a brambory

6 140 kJ (1 535 kJ na 1 porci)

Na 4 porce potřebujeme: 600 g kuřecích prsou (cca 4 prsa), 500 g chřestu (čerstvého nebo z konzervy), 20 g másla (1 polévková lžíce), 80 g 30% plátkového sýru, 400 g brambor, sůl, pepř, bylinky (např. tymián, bazalka, rozmarýn).

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Osolíme, opepříme a dáme péct do trouby asi na 15 minut. Důležité je vybírat maso kvalitní, čerstvé – to poznáme například podle světle růžové barvy a podle vůně – neměl by být cítit žádný zápach. Brambory pořádně umyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Čerstvý chřest očistíme a necháme asi 5 minut podusit v páře (konzervovaný již čistit nemusíme). Jakmile je maso propečené (zkusíme to tím, že jej rozkrojíme), položíme na každý steak plátek sýru a ještě krátce zapečeme, dokud se sýr nerozteče. Kuřecí plátek podáváme s chřestem a bramborami. Můžeme dochutit a ozdobit bylinkami.

Fazolová pomazánka

Svačina: Fazolová pomazánka s červenou řepou

285 kcal/1 195 kJ

Potřebujeme: půl hrnku vařených fazolí typu ledvina, půlku červené řepy, 3 polévkové lžíce odtučněného tvarohu, 1 lžičku křenu, 1 lžičku sezamu, špetku soli, 2 ks žitného knäckebrotu.

Postup: Uvařené fazole umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme společně se sezamovými semínky. Přidáme tvaroh, na hrubo  nastrouhanou červenou řepu, na jemno nastrouhaný křen, sůl a dobře promícháme. Podáváme s žitným knäckebrotem.

Ilustrační fotografie

Večeře: Batátový krém

6 274 kJ (1 568 kJ na 1 porci)

Na 4 porce potřebujeme: 500 g batátů, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 30 g čerstvého zázvoru, 500 ml zeleninového vývaru, 30 ml řepkového oleje (3 PL – polévkové lžíce), 40 g dýňových semínek (4 PL), 1 g pepře, 1 g soli, 60g marinovaného tempehu (výrobek podobný tofu ze sójových bobů), 50 ml ovesné smetany.

Postup: Cibuli orestujeme na oleji. Přidáme na plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět, dále na kostičky nakrájené batáty, které krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Jakmile batáty změknou (cca 20 min), rozmixujeme je na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá, přilijeme vývar. Dosolíme a ochutíme pepřem a nastrouhaným zázvorem. Dýňová semínka orestujeme na sucho na pánvi a dáme stranou. Následně na pánvi se lžící řepkového oleje orestujeme na kostičky pokrájený tempeh. Polévku podáváme posypanou kostičkami tempehu a dýňovými semínky. Zjemníme smetanou.

Zdroj receptů: Svět zdraví


  • Vybrali jsme pro Vás