Diskuze

Romové jsou zvířata, napsal Orbánův přítel. Opozice svolává protesty

Maďarský novinář Zsolt Bayer zveřejnil článek, ve kterém přirovnal Romy ke zvířatům. Zakládající člen vládní strany Fidesz tím rozzlobil část veřejnosti a opozice plánuje na neděli demonstraci za Bayerovo vyloučení z vládnoucí strany.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J81a82n 49S11o63c74h14o34r

9. 1. 2013 21:52

Romská situace v Maďarsku je odlišná od naší. Srovnatelný počet obyvatel, ale trojnásobně větší počet Romů, proto taky problémy s nimi jsou tam trojnásobné. Projevuje se to na politické situaci. Tak například u nás DSSS má ve volbách něco přes 2%, madarská obdoba DSSS Jobbik měla dokonce 17% a dostává se pohodlně do parlamentu. Kdo za tuto situaci může?

Zástupci Romů podobné srovnávání považují za nebezpečné. Přirovnávání Romů ke zvířatům může zpochybnovat jejich nároky na plná lidská práva. Již nyní se vždy najde oponent, který namítne když je řeč o lidských právech "a co lidské povinnosti?". Lidská práva by chtěli mít, avšak lidské povinnosti odmítají.

Proromské organizace v Madarsku připravují protesty proti výrokům onoho novináře. Když tam přijdou jen Romové, nebude mít protest váhu a neromů tam přijde nepochybně jak šafránu, přestože tam budou všichni bílí lidskoprávníci, které lidská práva živí. Zpochybněním by přišli o své výdělky a benefity, jenže dosáhnout mohou akorát tak toho, co nechtějí. Další radikalizace už tak protiromsky založené madarské veřejnosti. Nezbývá, než se přestat chovat jak zvířata a snažit se chovat slušně. Jedině takovým způsobem se uklidní a to nejen madarská veřejnost, ale je to běh na dlouhou trať, který bez přísného dohledu státních orgánů a zejména policajtů nedoběhnou.

1 0
možnosti
PK

Žiji ve čtvrti, kde jich je hodně a musím s panem Bayerem souhlasit. Nevím jestlí "jsou zvířata" ale mnoho z nich se tak chová. Mám tisíce každodenních zkušeností.

5 0
možnosti
PN

Absolutně nesmyslný výrok. "Někteří Romové jsou zvířata" a ostatní jsou co? Rostliny? A my jsme co? Nerosty? Zvířectvo se dělí na jednotlivé druhy a člověk je jedním z těch druhů. Prostě taxonomie. Už je to hodně dlouho, co mne učili zoologii ale jakési fragmenty si snad pamatuji.

1 2
možnosti
RH

Zvíře je obvykle označení buď pro jakéhokoliv živočicha, nebo pro živočichy na vyšším stupni vývoje (například jen obratlovce), vyjma člověka. Z filosofického hlediska se jako zvíře obvykle označuje živá bytost, která není ani člověkem, ani božstvem, mytologickou postavou, nadpřirozenou bytostí apod.

1 0
možnosti
KN

Kdoví o čem ten článek byl.

Trochu mi to připomíná kritiku Charty 77.

Nikdo to nečetl, ale spousta novinářů psalo jak je to špatné. A samozřejmě bylo obtížné si ten text najít.

4 0
možnosti
RD

O par prispevku niz to pan Varga cetl.

0 0
možnosti
Foto

Zatím jsem ještě neviděl a ani neslyšel,že by zvířata vysávala stát formou sociálních dávek a vrozeným odporem k práci.Každý zde přezimující savec si na zimu vlastní prací připraví zásoby na zimu a nechodí si pro ně na sociálku.Rv

16 0
možnosti
Foto

S obsahem článku lze bez výhrad souhlasit.Pod ochranu bych vzal jen zmiňovaná zvířata.Je to pro ně urážka srovnávat je s cikány.Jsou mnohem lepší...

11 0
možnosti
KM

Protesty bych spíš očekával od ochránců zvířat.

16 0
možnosti
PG

Kdybych byl pisatelem článku, napsal bych titulek asi jako: nepřizpůsobiví romové se chovají jako zvířata. Ten aktuální titulek neobráží obsah článku.

11 0
možnosti
JK

J19i13r33i 96K71m75o32t89r

9. 1. 2013 9:42

Budu smazán: Pravdu má

9 0
možnosti