Loď ze které žena v noci spadla. (19. 8. 2018)

Loď ze které žena v noci spadla. (19. 8. 2018) | foto: ČTK

Žena spadla z lodi do Jadranu. Než ji zachránili, deset hodin plavala

  • 72
Deset hodin plavala v Jaderském moři Britka, která čtvrt hodiny před sobotní půlnocí spadla z velké výletní lodi Norwegian Star. Při rozsáhlé záchranné akci ženu teprve dopoledne objevila a vylovila loď chorvatské pobřežní stráže.

Britka spadla do moře v sobotu kolem třičtvrtě na dvanáct v noci. Záchranná operace se však rozběhla až po šesté hodině ranní. Na palubu člunu pobřežní stráže ji záchranáři dostali v deset dopoledne. 

Byla asi 1 300 metrů daleko od zadané polohy místa neštěstí a šedesát námořních mil od přístavu Vargarola v Pule, z něhož záchranná akce začala. Do pátrání se zapojilo pět lodí a letadlo.

Záchranáři ženu přepravili do nemocnice v Pule. Vzhledem k tomu, co prožila, je však podle všeho v dobrém zdravotním stavu.

To potvrzuje i krátký rozhovor, který Britka poskytla chorvatské televizi HRT bezprostředně po vystoupení z lodi pobřežní stráže na břeh. „Spadla jsem ze zádi Norwegian Star, byla jsem ve vodě deset hodin a tito báječní chlapci mě zachránili,“ řekla žena, na níž nebyly patrné žádné zvláštní stopy toho, čím prošla.

Okolnosti, za nichž z plavidla spadla, zatím nejsou jasné a jsou předmětem vyšetřování. Společnost Norwegian Cruise Line, která výletní loď provozuje, podle agentury AP v prohlášení pouze uvedla, že cestující spadl přes palubu, když loď byla na cestě do Benátek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video