Ivica Račan nasměroval Chorvatsko do EU.

Ivica Račan nasměroval Chorvatsko do EU. | foto: Reuters

Zemřel chorvatský expremiér Račan

  • 8
Chorvatský expremiér Ivica Račan zemřel na rakovinu. Bylo mu 63 let. V roce 1990 umožnil uspořádání prvních svobodných voleb a později nasměroval zemi do Evropské unie.

Račan, který se v Chorvatsku těšil velké oblibě, se tento měsíc ze zdravotních důvodů vzdal funkce předsedy sociálních demokratů, hlavní opoziční strany.

Ještě na přelomu loňského a letošního roku si dělal naděje, že v čele vlády vystřídá současného premiéra Iva Sanadera ze středopravého Chorvatského demokratického společenství.

Nicméně koncem ledna ohlásil, že mu lékaři mají odstranit rakovinový nádor v pravém rameni. Začátkem dubna se ukázalo, že nemoc zasáhla i mozek.

Račan se narodil v roce 1944 v nacistickém pracovním táboře v Ebersbachu.

Býval komunistou, ale později přeměnil svou stranu v prozápadní středolevé uskupení. V letech 2000 až 2003 vedl první prozápadní vládu po pádu autoritářského režimu prezidenta Franja Tudjmana, která přivedla Chorvatsko na cestu vedoucí do Evropské unie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video