Záchranáři prohledávají místo, kde se po zemětřesení zřítila zeď u

Záchranáři prohledávají místo, kde se po zemětřesení zřítila zeď u velvyslanectví Velké Británie v Katmándu. | foto: ČTK

Zemětřesení zabíjelo v Indii a Nepálu, záchranáři prohledávají trosky

  • 0
Severovýchod Indie a sousední Nepál postihlo zemětřesení o magnitudu 6,9. Podle posledních zpráv připravilo o život nejméně 16 lidí, konečná bilance ale může být horší. Zraněných jsou desítky. Úřady hlásí zřícené budovy a přerušení telefonického a internetového spojení v postižené oblasti.

Zemětřesení, které udeřilo v neděli večer místního času, mělo podle americké geologické služby USGS epicentrum 68 kilometrů severovýchodně od Gántóku, hlavního města indického svazového státu Sikkim ležícího u hranic s Nepálem. Ohnisko otřesů se nacházelo 20,7 kilometrů pod povrchem.

Po hlavním otřesu následovaly podle sdělení indické seizmologické služby dva následné o síle 6,1 a 5,3. Služba vydala varování před možnými dalšími otřesy.

Ve státě Sikkim zahynulo nejméně pět lidí a přes 50 dalších bylo zraněno, řekl podle AP vysoký vládní činitel tohoto státu. Severoindický stát Bangla ohlásil čtyři mrtvé a Bihár dva. Nepálská vláda oznámila pět mrtvých a desítky zraněných.

Nejméně tři lidé přišli o život v Káthmándú, dva další pak na východě Nepálu, citovala z upřesněných údajů nepálské vlády AP. Dva muži a dítě byli zraněni, když se v Káthmándú sesula cihlová zeď britské ambasády.

Odlehlou oblast odřízly sesuvy půdy

Plný rozsah škod v Indii není podle policejního šéfa Singha možné okamžitě zjistit, protože postižená oblast je řídce obydlená. Mnozí tamní obyvatelé přitom žijí v odlehlých oblastech, které byly odříznuty od světa sesuvy půdy způsobenými zemětřesením.

Podle zpráv televizních stanic se v důsledku otřesů zřítilo deset až 12 budov ve městě Gántók s 50 tisíci obyvateli. Záchranáři podle Singha neúnavně prohledávají trosky zřícených budov a budou v hledání přeživších a uvězněných lidí pokračovat celou noc. "Vyhlásili jsme vysokou pohotovost," zdůraznil Singh.

Otřesy vyhnaly v sousedním Nepálu a Bangladéši mnoho lidí z domovů, úřadů a nákupních center. Na přilehlé parkoviště vyběhli ze zasedací síně také nepálští poslanci, kteří v metropoli Káthmándú právě jednali o státním rozpočtu. Po 15 minutách se vrátili a pokračovali v rozpočtové debatě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video