Súdánský prezident Umar Bašír

Súdánský prezident Umar Bašír | foto: AP

WikiLeaks: Súdánský prezident zpronevěřil miliardy dolarů

  • 16
Súdánský prezident Umar Bašír je podezřelý ze zpronevěry až devíti miliard dolarů (více než 171 miliard korun) ze státních fondů. Peníze prý převedl na zahraniční účty. Vyplývá to z uniklé pošty amerických diplomatů na serveru WikiLeaks, z níž citoval britský list The Guardian.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestní soudu (ICC) podle nich americkým činitelům sdělil, že velká část těchto peněz se může skrývat v londýnských bankách. Súdán nařčení odmítá.

Kontroverzního súdánského prezidenta haagský tribunál stíhá kvůli obvinění ze zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a genocidě v souvislosti s násilnostmi v západosúdánském regionu Dárfúr.

Podle žalobce ICC Luise Morena-Ocampa může mít velkou část peněz na účtech britská banka Lloyds Banking Group, nebo alespoň o jejich osudu může vědět. Banka jakoukoli souvislost se súdánským prezidentem popřela.

"Ocampo naznačil, že kdyby byla Bašírova skrýš odhalena (sumu určil na devět miliard dolarů), změnilo by to súdánské veřejné mínění o něm (Bašírovi) z "křižáckého rytíře" na zloděje," uvádí se podle zpravodajského serveru BBC v jedné depeši amerického činitele.

Žalobce prý s Američany o této věci jednal několik dní před tím, než ICC v březnu 2009 vydal na Bašíra zatykač. Pokud je tvrzení o Bašírově jmění pravdivé, potom by podle korespondentů BBC v londýnských bankách ležela částka odpovídající asi desetině súdánského ročního hrubého domácího produktu.

Mluvčí súdánské vlády nařčení označil za další důkaz snahy ICC diskreditovat Chartúm.

Podle OSN si konflikt v Dárfúru od roku 2003 vyžádal přes 300 tisíc mrtvých, kolem 2,5 milionu lidí muselo opustit domovy. Súdánská vláda tvrdí, že v konfliktu nezemřelo víc než 10 tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video