Číňané se připravují na olympiádu v Pekingu

Číňané se připravují na olympiádu v Pekingu | foto: Reuters

Výtržníkům při olympiádě diplomaté nebudou nic platní, varovala Čína

  • 136
Pokud se chystáte na letní olympiádu do Pekingu, trénujte absolutní kázeň. Čína zdůraznila, že od návštěvníků her vyžaduje, aby dodržovali právní řád a nenarušovali společenský pořádek. V případě porušení předpisů neumožní zahraničním ambasádám, aby zasahovaly proti soudnímu rozhodnutí.

Česká ambasáda nemá informace o plánovaném příjezdu větší skupiny protičínských aktivistů v době her, které se uskuteční od 8. do 24. srpna.

Nemůže nicméně vyloučit ani ojedinělé protesty, do nichž budou čeští občané zapojeni. uvedl český konzul v Pekingu Karel Šrol.

"Tyto případy je konzulární oddělení připraveno operativně řešit v závislosti na povaze každého případu i v závislosti na míře ochoty čínských bezpečnostních složek s konzuláty zemí EU pružně spolupracovat," řekl Šrol.

Čínská strana podle něj ale varuje například před vykřikováním urážlivých sloganů či jejich vystavováním na transparentech. Zakazuje také zobrazování náboženských, politických či rasistických transparentů v prostorách sportovních klání.

Úplný seznam doporučení pro české návštěvníky her bude podle konzula zveřejněn na internetových stránkách velvyslanectví. Zde bude také uvedena linka, na kterou se mohou Češi obracet 24 hodin denně. Šrol nicméně upřesnil, že ambasáda neplánuje v době olympiády posílení konzulárních služeb.

Pro evropské návštěvníky her byl rovněž podle Šrola vyhotoven manuál, který bude k dispozici ve všech jazycích Evropské unie na letištích, v hotelech a v turistických centrech. V manuálu bude možné najít rady či doporučení pro pobyt v Pekingu, včetně důležitých kontaktů.

Konzul také upozornil, že Čína v poslední době zpřísnila vydávání víz po dobu konání olympijských her. "Jedním z požadovaných podkladů, ovšem ne zárukou vydání víza, je mimo jiné i vstupenka na některé ze sportovních klání," řekl.

Opatření má podle čínských úřadů zajistit, aby na hry přijeli pouze sportovní fanoušci. Podle Šrola však může zkomplikovat situaci lidem, kteří v době konání olympiády chtějí přijet do země za jiným účelem, například na obchodní cestu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video