Vnuk Josifa Stalina se o víkendu sešel s vnukem F.D. Roosevelta a W. Churchilla. Ilustrační foto.

Vnuk Josifa Stalina se o víkendu sešel s vnukem F.D. Roosevelta a W. Churchilla. Ilustrační foto. | foto: profimedia.cz/corbis

Vnuci Churchilla, Roosevelta a Stalina si zopakovali Jaltu

  • 46
Tři postarší muži se posadili před proslulou fotografii a sál úžasem ani nedutal. Jako kdyby vypadli z oka třem politikům, kteří v závěru 2. světové války rozhodovali o osudu poválečné Evropy.

Před známou momentkou z jaltské konference se o víkendu sešli vnuci Winstona Churchilla, F.D. Roosevelta a J.V. Stalina.

Winston Churchill, vnuk a jmenovec válečného premiéra Británie, Curtis Roosevelt, vnuk amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, a Stalinův vnuk Jevgenij Džugašvili nesoucí gruzínské jméno svého předka se na pozvání univerzity v Maastrichtu takto sešli vůbec poprvé v životě. Džugašvili se navíc vůbec poprvé podíval na Západ.

Ačkoli jsou všichni tři už kmeti, jejich setkání rozhodně nepostrádalo jiskru napínavých debat. Někdejší složité vztahy otců vyšly na povrch i při setkání vnuků, každý z nich hájil pohnutky svého předka.

Roosevelt i Churchill chápou Jaltu jako krajně nešťastné vyústění druhé světové války, s nímž však už nešlo mnoho dělat. "Lidé si myslí, že naši dědové mohli Stalinovi vzdorovat. Ale Jalta byla rozhodnuta už devět měsíců předtím armádami na evropském bojišti. Je to hořké dědictví," poznamenal Winston Churchill, autor několika knih, který byl zpravodajem v Československu v roce 1968.

To Džugašvili odmítá pohlížet na Jaltu, která uvrhla země střední Evropy do sovětského područí, jako na katastrofu. Podle něj bylo rozdělení Evropy spravedlivé vzhledem k obětem, které Sovětský svaz přinesl při porážce Německa. A vyčetl svým spoludiskutérům, že Západ záměrně zdržoval otevření druhé fronty.

Studenou válku podle Džugašviliho rozpoutal Západ, protože Churchill plánoval útok na tehdejší Leningrad a Kyjev. Churchill to nenechal bez odezvy a žádal důkazy. "Tak to jste asi neinformovaný, stačí si přečíst jeho projev přednesený ve Fultonu," nenechal se Džugašvili.

"Ten projev znám velice dobře a nic tam o útoku na Sovětský svaz není," poznamenal Churchill v narážce na slavnou řeč, v které Churchill poprvé použil označení železná opona.

A co si Džugašvili myslí o svém dědovi, za jehož vládnutí přišly o život miliony lidí? "Nebyl to žádný diktátor, jak je často popisován. To on dostal Rusko z chudoby, učinil z něho světovou velmoc. A co jsme teď? Hrůza," řekl vojenský historik a bývalý sovětský plukovník.

Na jméno, které nosí, je náležitě hrdý. "Na začátku přineslo jisté výhody, nemusel jsem dělat přijímací zkoušky. Teď už to neplatí," dodal Stalinův vnuk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video