V Bruselu naštvaní hasiči pálili pneumatiky, policisty zkropili pěnou

  • 67
Belgičtí hasiči se zlobí. Nejsou spokojeni s platovými podmínkami a rozpočtem jednotlivých sborů. V Bruselu proto v pondělí zablokovali ulici vedoucí k rezidenci premiéra, který v tu dobu jednal o podobě rozpočtu. Protesty skončily sprchou hasicí pěny, která zkropila zasahující policisty.

Do Bruselu se sjelo asi 30 hasičských vozů ze všech koutů Belgie. Místem protestu byla ulice vedoucí k rezidenci současného premiéra Elio Di Rupa. Hasiči mají obavy, že vláda v chystaném rozpočtu nedá oproti minulému roku hasičským sborům více peněz. Hasiči požadují navýšení o 75 milionů eur (asi 1,9 miliardy korun).

Hasiči proto přímo na ulici zapálili hromadu pneumatik, ze kterých stoupal hustý černý dým. Následně pak přistoupili k jejich hašení. Nedostalo se však jen na pneumatiky, ale i na přihlížející policii, jejíž příslušníky zkropila jak voda, tak přívaly hasicí pěny.

"Neopustíme Brusel do té doby, dokud vláda nedojde ke správnému rozhodnutí a nezajistí korektní chod hasičských sborů. Ve skutečnosti je tento protest jen prvním krokem. Budeme pokračovat," sdělil prezident belgické hasičské asociace Marc Gilbert agentuře Reuters. Hasiči nyní hrozí, že své protesty rozšíří i na blokování letišť a vlakových stanic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video