Násilí v Iráku - Policista prochází kolem obětí ranního atentátu. (10. července 2005) | foto: Faleh Kheiber, Reuters

V Iráku zemřelo nejméně 25 tisíc civilistů, tvrdí analytici

  • 72
Od března 2003 zemřelo v Iráku nejméně 25 tisíc civilistů. Zjistila to britsko-americká nevládní organizace, která analyzuje především zprávy médií. V číslech nejsou započítány oběti z řad koaličních vojsk, irácké armády a ozbrojenců.

Sčítání iráckých obětí (IBC) provádělo výzkum od března 2003 do letošního března. V současnosti už je proto číslo o několik set obětí vyšší.

Z celkového počtu mrtvých jich měla 37 procent na svědomí koaliční vojska vedená jednotkami USA. "Děláme maximum pro to, abychom měli co nejméně civilních ztrát," reagovalo na zjištění americké vojsko.

IBC ovšem odmítlo, že by se dopustilo manipulace s fakty. "Náš výzkum nabízí unikátní možnost nahlédnout, jaký dopad má na lidi Američany vedená invaze," uvedli zástupci organizace.

Mezi 25 tisíci oběťmi nejsou koaliční vojáci, příslušníci iráckých bezpečnostních sil a ozbrojenci, protože údajně nelže sehnat přesná a věrohodná čísla. Zraněno za dva roky okupace bylo na 42 tisíc lidí.

Závěry, ke kterým došlo ICB, jsou podstatně nižší než ty, které loni v říjnu zveřejnil britský Lancetův medicínský magazín, jenž hovořil o 100 tisících mrtvých za 18 měsíců.

Násilí nepolevilo ani tento den. V Bagdádu teroristé zastřelili tři členy zvláštní komise, která připravuje iráckou ústavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video