Atlantis čeká na start už několik týdnů.

Atlantis čeká na start už několik týdnů. | foto: Rick Fowler, Reuters

Technické problémy opět odložily start Atlantisu

  • 5
Americká NASA už poněkolikáté odložila start raketoplánu Atlantis. Tentokrát jsou důvodem technické problémy na palubě. Místo ve středu večer by měl do vesmíru vyletět ve čtvrtek, kdy končí startovací okno.

INFOGRAFIKA:
Kennedyho vesmírné středisko

Atlantis měl na oběžnou dráhu odstartovat krátce půl hodiny po poledni floridského času (18:29 SELČ).

Představitelé NASA oznámili, že zkusí stroj vyslat do vesmíru ve čtvrtek. Jde ale o poslední možnost, protože právě 7. září končí startovací okno. Pokud by plány nevyšly, musel by být let posunut až na 26. října.

Starty zpočátku hatilo počasí
Podle prvotních plánů expertů z floridského Kennedyho vesmírného střediska se měl Atlantis vydat k ISS už 27. srpna. Kvůli nepřízni počasí ale musel být start odložen.

Vrásky na čele přidělal odborníkům i úder blesku, který zasáhl startovací rampu. Kvůli tropické bouři Ernesto NASA dokonce Atlantis zavezla zpět do hangáru.

Ohrožení dostavby ISS
Další odložení mise by zkomplikovalo plánované dostavění Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ta musí být dokončena do roku 2010, kdy půjdou současné raketoplány do výslužby.

Let Atlantisu má být první "stavební" misí od katastrofy raketoplánu Columbia. Ten se v únoru 2003 při sestupu do atmosféry rozpadl a shořel.

Od této tragédie NASA vypustila do kosmu pouze dvakrát raketoplán Discovery, v roce 2005 a 2006, ale tyto mise měly jen prověřit bezpečnostní opatření, jež úřad přijal. Nyní Atlantis nese ke stanici 16 tun stavebních dílců, které mají stanici rozšířit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video