Dělníci z kampusu Hongkongské univerzity stěhují sochu, připomínající oběti...

Dělníci z kampusu Hongkongské univerzity stěhují sochu, připomínající oběti krvavého potlačení protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. (23. prosince 2021) | foto: Reuters

Z hongkongské univerzity zmizela socha připomínající oběti z Tchien-an-men

  • 96
Dvacet let připomínala oběti krvavého potlačení protestů z pekingského náměstí Tchien-an-men z roku 1989. Teď socha dánského bojovníka za lidská práva Jense Galschiota zmizela z kampusu Hongkongské univerzity. Univerzita ji nechala odstranit.

Jak už dřív informovala agentura Reuters, svědci viděli, jak dělníci kolem sochy upevňují bednění a do kampusu přijel jeřáb a přepravní kontejner.

Socha, jež zobrazuje desítky roztrhaných a pokroucených lidských těl, byla jedním z posledních hongkongských památníků věnovaných masakru, o němž se v pevninské Číně doposud nesmí mluvit.

Umělecké dílo zvané Pilíř hanby, vytvořené dánským sochařem Jensem Galschiötem, bylo vystaveno v kampusu univerzity 24 let a na výročí pekingských protestů se u něj v červnu každoročně scházeli lidé při vzpomínkových akcích.

Univerzita, která je nejstarší v Hongkongu, sdělila, že o odstranění sochy rozhodla „na základě právních porad a aktuálního zhodnocení rizik“. „Univerzitní rada požádala, aby byla socha uložena do skladu,“ dodala.

Autor díla Galschiöt v prohlášení uvedl, že je „naprosto šokován“ a že „za jakékoli škody na svém soukromém majetku bude požadovat odškodné“. Umělec, který si sochu cení na 1,4 milionu dolarů, už v říjnu nabízel, že si dílo osobně odveze zpět do Dánska, pokud mu čínské a hongkongské úřady zaručí imunitu. Zatím ale neuspěl.

Zatímco pevninská Čína jakékoli připomínky zásahu bezpečnostních sil ze 4. června 1989 proti demonstrantům znemožňuje, obyvatelé Hongkongu si ho každý rok připomínali masovými shromážděními při svíčkách. Loni a letos úřady ale tyto akce zakázaly, což zdůvodnily opatřeními proti šíření koronaviru.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Uzavřeno bylo v Hongkongu například i muzeum věnované událostem ze 4. června a jeho internetová verze je z hongkongského území nepřístupná. Podobně jako socha v kampusu univerzity se dostalo do rozporu s bezpečnostním zákonem, který Čína prosadila v reakci na hromadné prodemokratické demonstrace v Hongkongu v roce 2019.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video