Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

15:32

V Helsinkách neutuchají různorodé protesty proti Trumpově i Putinově politice, píše agentura AP. Účastní se jich aktivisté bojující za právo žen na potrat, antifašisté, ekologické skupiny, lidé vystupující proti válce na Ukrajině, organizace prosazující práva homosexuálů a zastánci volného obchodu.

15:24

Schůzka Trumpa s Putinem mezi čtyřma očima skončila, oznámila ruská televize Rossija 24. Začíná jednání delegací, mimo jiné za účasti ministrů zahraničí Mikea Pompea a Sergeje Lavrova.

15:17

Přísná bezpečnostní opatření spojená se summitem Trumpa a Putina v Helsinkách mají i své výhody - alespoň pro 90 kilometrů vzdálenou estonskou metropoli. Kvůli vrcholné schůzce ruského a amerického prezidenta dnes v Tallinnu místo Helsinek zakotvily dvě lodě s 4500 turisty na palubě. Do estonského hlavního města tak dnes přijelo na výletních lodích celkem 9700 lidí, uvedla agentura BNS.

15:11

Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo snímek ze setkání šéfa úřadu Sergeje Lavrova s jeho americkým protějškem Mikem Pompeem.

15:03

Summit v Helsinkách trvá už téměř dvě hodiny, aniž z jednání unikly jakékoli informace.

15:01

Trump není ve Finsku poprvé. Již v dubnu 1992 strávil noc v Raumě na jihozápadě země, kde navštívil loděnice kvůli možnému pořízení výletní lodě. Miliardář tehdy v doprovodu své tehdejší přítelkyně Marly Maplesové, kterou si o rok později vzal a v roce 1999 se s ní rozvedl, přiletěl do Helsinek, odkud autem odjel do Raumy.

14:53

Bývalý Putinův premiér a nyní šéf jedné z opozičních stran Michail Kasjanov řekl BBC, že Putin bude podle něj usilovat o mírnější postoj Washingtonu vůči Moskvě. Nedomnívá se ale, že by Trump svému protějšku nabídl zmírnění sankcí. "Bude to taková PR akce pro oba," dodal. Oba vůdci jsou podle něj nicméně nepředvídatelní.

14:48

Mikropivovar RPS Brewing ve středofinském Kuopiu uvařil u příležitosti summitu speciální várku ležáku. Pivovar, jehož zkratka RPS znamená Rock, Paper, Scissors (Kámen, nůžky, papír), státníkům doporučuje střihnutí jako možnost řešení závažných sporů.

14:43

Následujícího setkání za účasti poradců se za americkou stranu zúčastní ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu John Kelly, bezpečnostní poradce John Bolton, expertka na Rusko a Trumpova poradkyně Fiona Hillová a tlumočnice Marina Grossová.

14:37

Zpravodaj CNN si všiml, že Putin měl s sebou poznámkový blok, zatímco Trump nejspíš nikoli. Analytici podle něj před schůzkou vyjadřovali obavy, že z ní nebude existovat žádný oficiální záznam.

14:32

Bílý dům potvrdil, že po setkání mezi čtyřma očima bude následovat další bilaterální schůzka, tentokrát za přítomnosti poradců.

14:26

ImageText

Stisk ruky, který podle médií trval tři vteřiny.

14:21

Kromě Putina s Trumpem spolu v tuto chvíli podle CNN jednají také americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Je to jejich první schůzka od Pompeova jmenování.

14:19

Ruská agentura RIA Novosti krátce před zahájením summitu napsala, že Moskva je připravena debatovat s Američany o údajném vměšování do prezidentských voleb v USA Schůzka se koná jen pár dní poté, co USA na základě výsledků vyšetřování týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016.

14:08

ImageText

Putin a Trump přicházejí na schůzku mezi čtyřma očima.

14:16

Prezidenti se setkali ve výstavném Gotickém sále prezidentského paláce, později mají jednat za účasti širších delegací během oběda v Zrcadlové síni, bývalém trůnním sále panovníka. Summit má skončit společnou tiskovou konferencí, začít má podle ruských zdrojů předběžně kolem čtvrté hodiny SELČ. Jednání státníků ale přesný harmonogram nemá.

13:54

Německý ministr zahraničí Heiko Mass krátce před zahájením summitu uvedl, že Evropa už se nemůže na Bílý dům plně spoléhat. Aby znovu vyvážila svůj vztah k USA, musí být podle něj Evropa jednotná a suverénní.

13:48

CNN citovala amerického činitele, který zmínil tři důvody, proč Washington požádal o delší setkání Trumpa s Putinem mezi čtyřma očima. Šéf Bílého domu chtěl podle něj strávit s Putinem o samotě delší čas, aby ho mohl lépe poznat a rozvinout osobní vztah. Nechtěl prý také, aby se schůzky účastnily další osoby, a hrozilo tak, že se citlivé informace dostanou na veřejnost. Zároveň si nepřál, aby jeho poradci, z nichž někteří patří k zastáncům nekompromisního postoje vůči Rusku, do jednání vstupovali.

13:35

Trump a Putin spolu podle CNN nyní jednají mezi čtyřma očima, pouze za přítomnosti tlumočníků. Podle dřívějšího prohlášení Bílého domu by schůzka mohla trvat až 90 minut.

13:32

Reportér britské televize Sky News si všiml, že Trump na Putina mrknul.