Tamilští tygři na archivním snímku. Konflikt na Šrí Lance skončil v roce 2009

Tamilští tygři na archivním snímku. Konflikt na Šrí Lance skončil v roce 2009 porážkou rebelů | foto: Profimedia.cz

Recept na mír? Šrí Lanka udělá z tamilských snajprů sportovní střelce

  • 15
Šrílanská vláda prý našla způsob, jak rehabilitovat tamilské povstalce, kteří během čtvrtstoletí bojů zabili desítky tisíc vládních vojáků. Ministerstvo sportu mezi bývalými bojovníky našlo už 16 mužů, kteří by zemi mohli reprezentovat ve sportu. Třeba někdejší ostřelovači už brzy posílí družstvo sportovních střelců.

Jen během minulého měsíce prý náboráři mezi bojovníky z řad separatistů našli mnoho sportovních talentů. Kromě ostřelovačů, kteří svoje cvičené oko mohou nově využít při sportovní střelbě, posílí tamilští separatisté také družstva plavců a atletů, někteří skončí v kriketových týmech, napsal server BBC News.

Už příští rok by prý mohli Šrí Lanku reprezentovat třeba na Jihoasijských hrách v Dillí. "Je to dobrý příklad pro ostatní země. Tihle lidé bojovali proti šrílanské armádě. Teď mají dobré postavení," pochválil vládní program mluvčí ministerstva sportu.

Šrí Lanka se pokouší tisícovky bývalých protivládních povstalců vrátit do běžného života. Speciálními tábory už prošlo přes 10 tisíc někdejších bojovníků, není ale úplně jasné, s jakými výsledky. Vláda si za projektem stojí, nevládní organizace ale varují, že "převýchova" nemusí mít žádaný efekt. O zařazení do sportovních týmů má nicméně zájem asi 135 dalších mužů.

Tamilští povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) bojovali za samostatnost pro severovýchod Šrí Lanky, kde mají hinduističtí Tamilové převahu nad buddhistickými Sinhálci, už od roku 1983. Konflikt skončil v roce 2009 porážkou rebelů, dle odhadů OSN si vyžádal až 100 tisíc lidských životů, z nichž na 40 tisíc mohlo být civilistů.

Šrí Lanka

Šrí Lanka

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: BBC, Družstvo, Nova, vláda

Video