Vlnu veder v rakouských horách vystřídal sníh. Napadlo až 40 centimetrů

  • 78
Po vlně veder nastal v Rakousku náhlý pokles teplot a v tamních horách napadlo o víkendu množství nového sněhu. Na měřících stanicích na hoře Sonnblick (3106 metrů nad mořem) a na horské chatě Rudolfshütte v jižní části země jej podle rakouského meteorologického institutu ZAMG v neděli leželo 40 centimetrů.

Některé výše položené silnice ve spolkových zemích Tyrolsko a Štýrsko byly kvůli sněžení přechodně nesjízdné.

První sníh napadl také ve Vilašských Alpách a i v lázeňském městě Bad Gastein. Východní Tyrolsko na jihovýchodě a Korutany na jihu země zasáhly zase prudké deště. Jižně od Salcburku spadlo během 24 hodin mezi pěti až deseti centimetry vody.

Nedělní ráno u lanovky ve středisku Planai (26. 8. 2018)

Záběr webové kamery na horskou chatu Rudolfshütte v neděli odpoledne

26.srpna 2018 v 10:02, příspěvek archivován: 26.srpna 2018 v 14:58

So hatte ich mir das mit der Abkühlung dann doch nicht vorgestellt. #badgastein https://t.co/yhjPxlHIYu

Mohutné bouřky ze čtvrtečního večera odřízly od okolního světa přibližně 250 lidí z údolní oblasti Glemmtal jižně od Salcburku. Počasí způsobilo záplavy a laviny bahna, informovala místní média. Dokonce se několik hodin uvažovalo o evakuaci místních obyvatel, ale nakonec nebyla nutná. 

Agentura APA uvedla, že po silných dešťových srážkách se z břehů vylila řeka Saalach a poničila až 50 metrů místní hlavní komunikace. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video