Studenti truchlí před školou Albertville, v níž vraždil Tim Kretschmer. (12. března 2009)

Studenti truchlí před školou Albertville, v níž vraždil Tim Kretschmer. (12. března 2009) | foto: Reuters

Rodina střelce z německé školy se omluvila pozůstalým po obětech

  • 64
Rodina Tima Kretschmera, který minulý týden v německém Winnendenu zastřelil 15 lidí a pak sebe, se poprvé omluvila pozůstalým po obětech řádění svého syna. Učinila tak prostřednictvím otevřeného dopisu, kterým vyjádřila příbuzným mrtvých nejhlubší soustrast.

"Strašlivým a nepochopitelným činem našeho syna a bratra jste přišli o to nejcennější a nejdůležitější, o milovaného člověka," stojí podle agentury DPA v listu, který pozůstalým rozeslal právník rodiny Kretschmerových.

"Stále znovu a znovu se ptáme, jak se to mohlo stát. Proč jsme si jeho zoufalství a zloby nevšimli," píše dále rodina patnáctiletého střelce, který minulou středu začal bezhlavě pálit ve své bývalé škole v západoněmeckém městě. Zabil devět studentů, tři učitelky a další tři lidi na útěku z místa činu, než zbraň obrátil proti sobě.

ŘÁDĚNÍ ŠÍLENÉHO STŘELCE

Útočník z německé školy zabil patnáct lidí. Nakonec zemřel i on

"Jsme otřeseni a stojíme plačky a neschopni slova před touto neuvěřitelnou tragédií. Chtěli bychom vyjádřit naši nejhlubší soustrast obětem, rodinným příslušníkům a přátelům. Všechny naše myšlenky jsou také s těmi, kteří byli zraněni na těle i na duši," uzavírá rodina otevřený dopis datovaný k dnešku.

Kretschmerova otce vyšetřují kvůli spoluvině

Čin, který v Německu znovu vyvolal debatu o kontrole držby zbraní a o násilí mezi mládeží, stále skrývá mnoho neznámých. Nic se neví o motivu mladíka, který neměl příliš kamarádů a většinu volného času trávil hraním akčních počítačových her. - přečtěte si Střelec z německé školy hrál před masakrem "střílečku" na počítači

VIDEO ZACHYTILO SMRT ÚTOČNÍKA

Poté, co zabil 15 lidí, zemřel sám. Natočili ho na mobil

Spekuluje se také o duševním stavu střelce. Úřady tvrdí, že se v posledním roce léčil kvůli depresím, jeho rodiče to ale popřeli. Timův otec je vyšetřován kvůli spoluvině na masakru, neboť pistoli Beretta, z níž jeho syn zabíjel, nechal na rozdíl od ostatních svých zbraní neuzamčenou v ložnici, což odporuje německému zákonu o držení zbraní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video