Diskuze

S Británií na věčné časy? Falklandy rozhodují o svém osudu

Na Falklandech začalo referendum, v němž obyvatelé rozhodnou, zda chtějí zůstat britským zámořským územím. Nečekává se nic jiného, než že se vysloví pro setrvání ve svazku s královstvím. Ostrovy plebiscit uspořádaly kvůli pokračujícímu napětí mezi Británií a Argentinou, která si na ně rovněž činí nároky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

A23x95e19l 36M10a98r61a76n

11. 3. 2013 13:45

Mistnim jde jen o prachy. Lasku k vlasti bych v tom nehledal. Byt napojeny na penize z Britanie je vyhodnejsi nez na chudou Argentinu. Ale zajimalo by me kdyby doslo na nejakou prirodni katastrofu jak rychle by se k nim dostali anglani a jak rychle pomoc z Argentiny. To by jim byli najednou Argentinci dobri.... :-P

0 3
možnosti
MM

ty jsi byl na Falklandech, znas nazory jejich obyvatel, nebo si jenom vymyslis jak oduvodnit naroky Argentiny?:-P

3 0
možnosti
MM

pani redaktorka si uz precetla vic z historie Falkland, nicmene ji toho dosud dost unika. Jeste porad se ji Britove na uzemi ZAHADNE OBJEVUJI az v 1833. Unikaji fakta za predchozich 60 let - nebo je povazuje za nepodstatne?

Nezminuje se, ze Britove zabrali Zapadni Falklandy uz v 1865 (Francouzi Vychodni Falklandy v 1764; v 1767 je prenechali Spanelum) = v dobe kdy predchdce Argentiny, Spojene Provincie Rio Plate, vubec neexistovaly. Spanele a Britove se na Falklandech utkali v 1770, Spanele vyhnali britskou osadku Port Egmontu, ale naslednym uzavrenim primeri a dohody se Britove do Port Egmontu (Zapadni Falklandy) vratili.

Kdyz se stahli v 1774-5 z ruznych zamorskych teritorii (Americka valka o nezavislost) zanechali za sebou desku s potvrzenim, ze se NEVZDAVAJI NAROKU. podobne udelali Spanele na Vychodnich Falklandech v 1810, kdyz odjeli.

Teprve v 1820 se na Falklandech objevil American kapitan Jewett, ktery si chtel falesne udelat narok na majetek ze ztroskotalych lodi a rybarstvi v oblasti. Bez vedomi Spojenych Provincii prohlasil uzemi jejich majetkem a sebe protektorem. Ve SP se o tom dozvedeli s vice jak pulrocnim zpozdenim, kdyz se o tom docetly v Gazete. Pozdeji tam vyslaly guvernera Louise Verneta a osidlence skladajici se z nemeckych pristehovalcu a jihoamerickych gaucu (na pastvy dobytka, ktery se tam premnozil).

Je nutne zaznamenat nasledujici fakta, pani redaktorko: Guverner Vernet si k odjezdu na Falklandy vyzadal SVOLENI od britske vlady prostrednictvim jejiho konzula v Buenos Aires a dale pozadal Brity o OCHRANU v pripade jejich navratu. Britove tehdy take Verneta pozadali o praci pro ne - vyzkum atd.

Jeho zastupce na Falklandech byl Anglican Matthew Brisbane. Po konfliktu Verneta a usidlencu s Americany z krizniku Lexington v 1831, vpodstate boji o lovecka a rybarska prava, si Britove uvedomili, ze bez jejich pritomnosti je jen otazka casu, nez Falklandy budou zabrany novou mocnosti v oblasti - Americany a v 1833 se na Falklandy VRATILI.

6 0
možnosti
PK

Svoje kolonie si dodnes podržela pouze Velká Británie. Na Malvínách jde především o nerostné bohatství. O nic jiného. Otázkou je, zda to patří do 21. století...

4 17
možnosti
MR

S tím, jak suroviny docházejí, se bude bojovat o čím dál tím absurdnější místa, viz spor o to, komu patří který kus Severního ledového oceánu a komu ten bezvýznamný šutr v Jihočínském moři.

3 0
možnosti
TP

Každé referendum vychádzajúce od nariadenia brtskej vlády je špekulatívne. Cameron napríklad ponúkol pred rokom Škótom REFERENDUM O NEZÁVISLOSTI ŠKÓTSKA. "Ale musíte ho vyhlásiť teraz (resp. v blízkej dobe). O dva roky už bude neskoro."

Predpokladajme, že Cameron myslel svoje slová vážne. A teraz vyvstáva otázka: prečo teraz a nie o pár rokov? Jednoducho - Cameron hrá s tými, čo chcú destabilizáciu v Európe - a to destabilizáciu TERAZ. ABY OSLABIL EURO a posilnil dolár. Separatistické hnutia sú jedna z možností - Katalánsko, Škótsko, Bretónsko, Baskicko...

Euro padne dolár revalvuje a "niekto" na tom zarobí. O pár rokov nastane zdanlivo opačná situácia - DOLÁR BUDE DELVALVOVAŤ a euro revalvovať - a ktosi na tom opäť zarobí...

Falklandy sú špekuláciami iného druhu - referendum nevyhlásili obyvatelia Falkland-Malvín, ale britské úrady. Prečo teraz áno a o pár rokov nie? Je v tom zámer - keď o pár rokov na obyvateľstvo Falkland aj na Britániu PRÍDU ŤAŽKÉ ČASY, takže sa tam skoro nebude dať žiť - a obyvatelia Falkland/Malvín budú chcieť do BOHATEJ ARGENTÍNY, britské úrady im povedia: "Nemožné! Referendum o nezávislosti BOLO NEDÁVNO. Nemôžeme vypísať nové!"

1 20
možnosti
GH

Ta reakce Argentiny je fakt něco - právní základ čistě formálně a z hlediska judisdikce Argentiny referendum patrně nemá, ale spor je veden v rámci mezinárodního práva, čili jde o naprosto nesmyslnou argumentaci.

Jinak je pozitivní, že si autorka končně dostudovala historická fakta a přestala žvanit nesmysly o tom, že Británie Argentině v roce 1833 ukradla, jako v minulých letech.:-/

20 1
možnosti
MM

vsak jsem ji v diskuzi na to pravidelne upozornoval a zdaleka jsem nebyl jediny diskuter, ktery to delal. Mozna, ze si nase pripominky precetla a vzala na vedomi!;-)

3 0
možnosti
MR

M29i95l91a57n 25R74a76d37e29k

10. 3. 2013 16:04

i argentinci co na Falklandech ziji chteji setrvat s Britanii. Nejsou prece prasteny pavlaci.

12 1
možnosti
ML

M30a87r67t41i40n 70L80a22n67c

10. 3. 2013 15:44

Železnou Lady na ně :)

8 1
možnosti
MB

Komu by se chtělo od Velké Británie do Argentiny? Řekl bych, že nikomu, výsledek je předem jasný. :-)

16 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
8 0
možnosti
PS

Celý tenhle spor žije jenom z argentinského fanatického nacionalismu. Davy ani neví jak to na Falklandách vypadá ale řvou, že to patří Argentině.

15 0
možnosti
MP

Presne tak! Doufam, ze jim pripadne UK da na pr*el. Ale vzhledem k naprosto zmatenym britskym skrtum v armade a namornictvu bych se mozna i bal ...

9 0
možnosti