Bavlník

Bavlník | foto: H2O-CCreative Commons

Ruský návrhář chce protiturecká trička. Chybí mu ale bavlna z Turecka

  • 206
Nynější protiturecká propaganda se má v Rusku rozšířit i do moskevských butiků. Módní návrhář Alexandr Konasov chce podle informací ruského rozhlasu vyrobit sérii triček s protitureckými nápisy. Předpokládaný komerční úspěch však brzdí nedostatek bavlněného zboží. Bavlna se totiž dováží z Turecka.

Podle moskevského rozhlasu na jižních ruských hranicích uvízly turecké kamiony s bavlněnými výrobky pro ruské zákazníky. Právě na export bavlněného zboží do Ruska mělo Turecko prakticky monopol.

Sestřelení Su-24

Rusko po incidentu na syrsko-tureckých hranicích zavedlo proti Turecku sankce, v rámci kterých platí zákaz dovolených v Turecku a embargo na leteckou dopravu (o sestřelení ruského letounu více zde).

Ruská vláda rovněž blokuje dovoz některého druhu zboží, zejména ovoce a zeleniny, ale i textilu. V moskevských obchodech už nakupující zaznamenali vyšší ceny rajčat nebo lilků, očekává se i nižší nabídka látek a oděvů.

Iniciátoři vlastenecké kampaně, kteří měli v zásobě připravena úderná protiturecká hesla, tak zatím na zboží marně čekají. Budou si údajně muset vystačit s méně kvalitní ruskou bavlnou.

Turecké firmy působící v Rusku nebudou mít v rámci sankcí přístup k ruským zakázkám nebo nebudou moci podnikat v určitých oborech. Od ledna příštího roku také ztrácejí turečtí občané možnost získat v Rusku práci.

Podle ruských médií pracuje v zemi kolem osmdesáti tisíc tureckých občanů, spolu s jejich rodinnými příslušníky dosahuje počet Turků žijících v Rusku hranice dvou set tisíc (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video