Celkový pohled na Mezinárodní vesmírnou stanici

Celkový pohled na Mezinárodní vesmírnou stanici se všemi solárními panely, tak bude vypadat po dokončení. | foto: Stránky Mezinárodní vesmírné stanice

Počasí pozorovatelům ISS nepřálo

V prvním týdnu, kdy bylo možno uvidět Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) i nad územím České republiky počasí pozorovatelům moc nepřálo. Teprve ke konci týdne se začala oblačnost protrhávat. Navíc teprve od víkendu byly přelety v dostatečné výšce nad obzorem. Ze zpráv, které zatím byly zveřejněny o pozorováních nad severem Ameriky, vyplývá, že hvězdná velikost při optimálních přeletech v nadhlavníku dosahuje jasnosti až –2,5 magnitudy.

Chcete vidět přelet ISS na vlastní oči? ZDE najdete tabulku, kdy a kde to bude možné.
Magnitudou se měří zdánlivá jasnost nebeských těles, přičemž čím menší číslo, tím jasnější hvězda je. Nejslabší pouhým okem pozorovatelné hvězdy za nejlepších pozorovacích podmínek mají +5 magnitudu, nejjasnější hvězda oblohy (Sirius) má magnitudu –1,43. Planeta Venuše – Jitřenka nebo Večernice – může dosahovat hvězdné velikosti –4,5 magnitudy.

Splnily se tedy předpoklady, že ISS je jasnější, než nejjasnější hvězdy na obloze, vyrovná se maximální jasnosti planety Jupiter, ale je zatím předstihována planetou Venuší. To se však v budoucnu změní, protože plocha slunečních panelů vzroste po přidání dalších modulů na pětinásobek.

Při pozorováních ISS se projevuje i to, že povrch panelů je kvůli dosažení dobrých tepelných vlastností pozlacen, a tak světlo jimi odražené má načervenalou barvu a podobá se tak trochu zbarvení planety Mars.

V současné době nejsou panely natáčeny za Sluncem, protože by jejich maximální výkon stejně nebyl využit, a jsou orientovány stále horizontálně. Panely budou natočeny až v lednu 2001, kdy mají Američané připojit ke stanici svůj laboratorní modul Destiny a vzrostou tak nároky na energetický systém. 

Při natáčení panelů se mohou paprsky odrážet intenzívněji směrem k Zemi a tedy "házet prasátka”, která mohou zvýšit na několik vteřin mnohonásobně jasnost objektu. Pak bude pozorování přeletů tím napínavější.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video