Minuta za každou oběť. Američtí studenti připomněli masakr v Parklandu

  • 3
Studenti na stovkách amerických škol vyšli ve středu před své vzdělávací instituce, aby uctili památku obětí střelby v Parklandu. Pietní akce symbolicky trvala 17 minut, jednu za každého zastřeleného. Někteří studenti se rozhodli vyrazit k budovám místních zákonodárných sborů, aby vyzvali k přísnější regulaci prodeje zbraní.

Podle organizátorů se k akci rozhodli v 10:00 washingtonského času (15:00 SEČ) připojit studenti z více než 3000 škol. Zatímco někteří pouze vyšli před budovy a tiše uctili památku zavražděných, jinde uspořádali delší shromáždění či se vydali k pochodům na protest proti násilí páchanému střelnými zbraněmi. Studenti ve státech Ohio a Massachusetts se rozhodli zamířit k sídlům místních poslanců, aby požadovali změny zákonů.

„Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí,“ uvedla na webu organizace Empower, která dnešní akci zastřešuje. 

Studentům dala při rozhodování o její podobě volné ruce, zájemce však vybavila seznamem požadavků, s nimiž se mohli obrátit na své zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

Krveprolití na střední škole ve městě Parkland spáchané v polovině února vyloučeným studentem Nikolasem Cruzem vybudilo americké studenty k nebývalé aktivitě, která přiměla zákonodárce otevřít debatu o možném zpřísnění zbraňových regulí. Kongres ovládaný republikány však zatím v diskusi o změně pravidel nedospěl k žádné zásadní shodě, což opozice přičítá vlivu mocné lobby majitelů zbraní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video