Egyptský prezident Mohammad Mursí (uprostřed) a předseda Nejvyšší rady...

Egyptský prezident Mohammad Mursí (uprostřed) a předseda Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF) Muhammad Husajn Tantáví (vlevo) sledují vojenskou přehlídku v Alexandrii. | foto: AP

Egyptští poslanci se sešli natruc generálům, rokovali jen pět minut

  • 37
Konflikt mezi egyptskými islamisty a armádou se dále stupňuje. Přes rozhodnutí ústavního soudu, který nařídil rozpuštění parlamentu, se v Káhiře nakrátko sešli poslanci, na jejichž straně stojí i novopečený prezident Muhammad Mursí.

Zákonodárci jednali pouhých pět minut. Předseda parlamentu Saad Katátní na úvod prohlásil, že poslanci se sešli, aby hledali cestu, jak splnit soudní verdikt. Parlament prý ctí princip "nadřazenosti práva a nezávislosti institucí".

Poslanci pak pozvednutím rukou potvrdili, že požádají o názor nejvyšší odvolací soud. Katátní poté sdělil, že o příštím termínu jednání bude poslance informovat a zákonodráci se opět rozešli.

Spor kolem parlamentu se často označuje za novou krizi v Egyptě, v níž proti sobě stojí armáda a islamisté. Ti mají většinu v parlamentu a jejich kandidát Mohammad Mursí se nedávno stal prezidentem.

Na druhé straně stojí armáda, které zemi vládne od pádu dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Po prezidentských volbách měla pravomoci předat civilistům.

V červnu však soud rozpustil parlament a generálové převzali pravomoci zákonodárného sboru. Soud v pondělí svůj původní verdikt potvrdil s tím, že proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Je založeno na nálezu o neústavnosti parlamentních voleb.

Mnozí Egypťané se domnívají, že významnější než spor o parlament je boj o vliv při rozhodování o nové ústavě. Její znění mají Egypťané schválit v referendu, po kterém by se do 60 dní měly konat nové volby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video