Diskuze

Papež vysvětlil, proč ucukával před políbením prstenu. Kvůli hygieně

Papež František v pondělí překvapil veřejnost svým chováním těsně po mši, kdy ucukával před políbením prstenu věřícími. Mnozí spekulovali o tom, že papež se snažil ukázat, že není třeba před ním poklekat a líbat jeho prsten. Důvod je však mnohem prostší. Šlo pouze o hygienu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M73a89r62k 70S33t36e24i52n

29. 3. 2019 19:23

Že by prstenosexuál?

0 0
možnosti

To je přece jedno, jestli se má prsten ocucávat nebo ne, to je věc dohody. Ale cuká s rukou jakoby to byly malý děti a dělali si naschvály.

1 0
možnosti

Myslím, že tak činil spíš z osobní skromnosti - cítí se trapně, když mu lidé líbají prsten. O hygieně mluví, aby se vyhnul zdlouhavému vysvětlování, také to považuji za zástupný důvod.

0 0
možnosti

P78e44t26r 34N62o47v81á89k

29. 3. 2019 12:00

Vy si myslíte, že Papež nectí pravidla etikety?

0 0
možnosti

Cesta do nebe je přece cesta trnitá. Když má nemoc papež, tak ať to chytnou všichni věřící jako zkoušku boží. ;-). :-D

0 1
možnosti

Papež František je borec. Bourá mnohá tabu. Podobně problematické jako líbání prstenu je líbání ikon v pravoslaví - to by taky potřebovalo nějaké osvícené představitele.

1 1
možnosti

At to bylo jak chce udelal z tech lidi hnupy. Vlastne je ze sebe udelali sami. Myslim, ze duvod bude jiny nez ten oficialni. Jinak bych cekal, ze za tolik stoleti uz to budou mit pastyri pro sve ovce vychytany a kazdy bude vedet co ma delat, aby k podobnym osklivym prekvapkum nedochazelo.

1 0
možnosti

P87e89t91r 93N37o10v21á17k

29. 3. 2019 12:03

Ano důvod je ten, že lidé neznají pravidla etikety a netuší, že se polibek (nejenom prstenu) naznačuje a nikdo neočekává, že bude při ceremoniálním polibku olizován...

2 1
možnosti

Jak hloupé. Přitom stačí po každém políbení otřít kapesníčkem s dezinfekcí. Tento Papež, který se konečně rozhodl pohřbít katolickou církev, se mi začíná líbit. Náboženství samotné se chová jako rakovina prorostlá napříč tisíciletími. Po smrti neexistuje žádný další život ani žádné nebe. Smrt je pouze neprobuzení se z bezesného spánku. Lidstvo nebude žít věčně a člověk není konečně stádium evoluce.

0 1
možnosti

Konečně papež, který uznává vědu a vědecké poznatky a podřizuje se jim. Nikoliv víře v Boha. Předchozí papežové si nechali prsten líbat s tím, že k nákaze dojít nemůže, protože bůh přece věřící ochrání před všemi nakažlivými nemocemi z povrchu svatého prstenu. 

1 0
možnosti

Papeze jako hlavu cirkve neuznavam, ani libani prstenu papezi, ale to odtahovani ruky mi prislo hodne divne... tak to na zacatku, nebo v prubehu oznamim, ze libani prstenu se kvuli hygiene konat nebude, nebo podavam jen ruku bez prstenu, nebo neco podobneho...

2 0
možnosti

A koho teda uznáváte jako hlavu církve?:)

1 0
možnosti

v dobach pred 2SV jezdil dedas mezinarodnimi luzkovymi vozy a mezi jinym zastaval funkci vlakoveho vedouciho vyprav cs. poutniku do Rima nebo Lourd. Pri te prilezitosti se s nimi dostal k papezske audienci. Pri jedne ceste s nim jela babicka a spolu s nim sla k audienci.

Papezem byl tehdy Pius XI. poutnici postupovali k papezi ve fronte, poklonili se nebo poklekli pred nim a on kazdemu nabidl svuj prsten k polibeni.

Babicce se to masove libani prstenu moc nezdalo, tim spis kdys videla, ze papez se prave tim prstem s prstenem casto dotyka tvare hned vedle nosu, kde mel nejaky cerveny bolak. Tak se ji to zosklivilo, ze kdy na ni prisla rada, papezi se poklonila, ale prsten nepolibila.

Vedle papeze stal kardinal Pacelli, ktery se pozdeji sam stal papezem, pod jmenem Pius XII.

Babicka rekla, ze papez P11 se dost zarazil, kdyz mu nepolibila prsten, zato ale kardinal Pacelli ji dal tak ostry pohled, ze "kdyby mel kudly misto oci, byla bych na miste mrtva", jak pozdeji vypravela rodine.

3 0
možnosti

... Cesta do nebe je přece Trnitá... když je nemocný papež, tak ať jsou nemocní všichni věřící jako boží zkouška a pak mají nebe zaručeno cha cha cha :-D

0 0
možnosti