Lékaři z vojenské nemocnice v Saná (ilustrační foto)

Lékaři z vojenské nemocnice v Saná (ilustrační foto) | foto: Reuters

Ozbrojenci v Jemenu unesli českou lékařku, pustili ji po pěti hodinách

  • 39
Českou lékařku v sobotu podle agentury Reuters unesli ozbrojenci v jemenské metropoli Saná. Po pěti hodinách ji propustili. Nyní je v bezpečí doma a v pořádku. Stala se už třetím cizincem, kterého v Jemenu tento měsíc unesli.

Žena šla do práce v soukromé nemocnici, když jí ozbrojení útočníci zablokovali cestu autem a zajali ji, popsal únos zdroj agentury.

"Podle našich informací únosci ženu po pěti hodinách propustili. Nyní je v bezpečí a v pořádku," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Je to už třetí cizinec, kterého tento měsíc v Jemenu unesli. V předchozích případech podle Reuters neznámí ozbrojenci unesli britského pracovníka těžařské firmy a členové jednoho z jemenských kmenů zase odvlekli Němce, aby si pomocí něj vymohli propuštění vězněných příbuzných.

Únosy zahraničních turistů jsou podle ČTK tradičním způsobem vyjednávání jemenských kmenů s vládou. K zajatcům se proto prý chovají jako k hostům a po splnění svých požadavků - obvykle chtějí propuštění vězněných členů svého kmene - je zpravidla bez jakékoliv újmy propustí na svobodu.

V roce 2011 jemenské bezpečnostní složky zmařily pokus o únos čtyř českých turistů. Vysvobodily je z auta únosců. Jedním z nich byl i tehdejší redaktor Lidových novin Jan Nevyhoštěný. "Podařilo se nám vyváznout ve zdraví z únosu. Vše je ok", sdělil tenkrát SMS zprávou rodině (přečtěte si, jaké to je být v kůži oběti únosu).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video