Barack Obama

Barack Obama | foto: Profimedia.cz

Obama zavře Guantánamo hned první týden, tvrdí lidé z jeho týmu

  • 19
Barack Obama nařídí uzavřít Guantánamo hned v prvním týdnu ve funkci, řekly CNN dva zdroje z týmu nového amerického prezidenta. On sám přitom o víkendu prohlásil, že zavření základny, kde USA drží lidi podezřelé z terorismu, je složitý proces a rozhodně se neodehraje ani v prvních sto dnech jeho vlády.

Podle zdrojů CNN tak Obama učiní prostřednictvím exekutivního výnosu, což je nařízení, jež nemusí schvalovat Kongres.

Obama slíbil rychlé uzavření Guantánama už v předvolební kampani. O víkendu nicméně v rozhovoru pro televizi ABC zopakoval, že jde o právně složitý proces, který zabere nějaký čas. "Je to komplikovanější, než jsem myslel a než si řada lidí dokáže představit," řekl.

Dodal, že rozhodně nechce nijak mlžit: "Naše právní týmy na tom spolupracují s národně-bezpečnostním aparátem. Uzavřeme Guantánamo a zajistíme, že příslušné procedury budou v souladu s ústavou," řekl.

Vojenská základna na Guantánamu je jedním z největších trnů v oku nejen pro kritiky odcházejícího prezidenta Bushe. "Stala se symbolem špatného vedení války proti terorismu," podotkla CNN.

Amerika zůstává symbolem svobody, soudí Bush

Američané na Guantánamu drží bez obvinění a soudu lidi, které podezírají z terorismu. Mnozí z nich jsou nebo mohou být nebezpeční - kupříkladu organizátoři útoků z 11. září 2001.

Vyšetřovatelé na Guantánamu získávají důkazy mučením, což americká ústava nepřipouští. Hovoří se i o technice takzvaného waterboardingu, kdy má vězeň pocit, že se topí. Právě tyto praktiky přispěly k poškození obrazu USA ve světě, tvrdí mnozí analytici.

Odcházející prezident Bush s tím nesouhlasí. "Rozhodně protestuji proti tvrzení, že naše morální pozice byla poškozena," řekl na tiskové konferenci, své poslední v Bílém domě. "Možná utrpěla v očích některých elit. Ale lidé pořád chápou, že Amerika symbolizuje svobodu. Že je zemí přinášející velkou naději.

Bush odejde z Bílého domu za týden. Ve Washingtonu se při inaugurační ceremonii chopí moci Barack Obama. Ten se od Bushovy politiky chce distancovat mimo jiné i brzkým stažením vojáků z Iráku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video