Diskuze

Nepálka se udusila s dětmi v chatrči, rodina ji vyhnala kvůli periodě

Nepálská matka a její dva synové se udusili v chatrči bez oken, kam ji kvůli menstruaci vyhostila vlastní rodina. Tragédie je posledním případem spojeným s nelegální praktikou známou jako „chhaupadi“, při které jsou Nepálky nuceny opustit domov a strávit několik dní v odlehlém příbytku. V opačném případě mohou na příbuzné podle pověry přivolat neštěstí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PHH

Ten chlápek na tom videu je úplně mimo. Křesťanští a Hinduističtí Bozi přikazují něco jiného?

Mluví o Dharmě. To znamená o povinnosti. Podle původního pojetí, je základem Hinduismu neubližování. Ahinsá paramó dharma. Nejvyšší povinnost je neubližování. Pokud má žena periodu, je nedotknutelná. Proto by s ní manžel neměl sdílet lože. A zasluhuje zvláštní péči a pozornost.

Z toho plyne, že podle dharmy vystěhovat by se měl manžel, nikoli žena. Jenomže mužští lenoši a egoisté si to vysvětlili po svém.

Je to stejné jako s kastami. O tom také rozhodují muži a úplně špatně. Proto například když Gándhího vyloučili z kasty a pak, když se stal slavný, přišli s prosíkem, tak je poslal pryč a zůstal až do smrti nezávislý.

2 1
možnosti
MS

Neziskovky opět chtějí lidem kecat do způsobu života. :-/Rv

1 4
možnosti
JV

Tam si prostě váží svých tradic, ať se Sorosovi aktivisté třeba staví na hlavu R^

1 3
možnosti
PHH

No, spíš své hlouposti a zabedněnosti.

4 1
možnosti
PP

P34e29t24r 36P47r75u32s

12. 1. 2019 8:54

"matka s dětmi se snažila rozdělat oheň, aby se ohřáli"

2 0
možnosti

J43a41n 34Č55e37k18a57l

12. 1. 2019 8:53

Až bude zase někdo hlásat návrat ke kořenům, k jednoduššímu životu, a učení se od východních kultur, protože západní styl života je zkažený a nelidský...

6 2
možnosti
PHH

Tohle, co tam předvádí v Nepálu a někde ještě i v Indii, to je samozřejmě výsměch vlastní kultuře a tradicím. Původně to bylo naopak. Buď, anebo měl manžel ženě povinnost zařídit lepší hygienické podmínky, než by měla doma.

0 1
možnosti
JK

J23a30n 31K22a64m28l

12. 1. 2019 8:05

Tak ještě, že v té chýši nepřinesla rodině neštěstí a smrt.

0 0
možnosti
MJ

Menstruaci se teď česky říká taky perioda? Samozřejmě tomu rozumím, ale přijde mi, že toto slovo jsme přejímat nemuseli, máme na to spoustu vlastních.

3 3
možnosti
JS

... to už asi začíná masáž Istambulskou úmluvou :-/

3 0
možnosti
PN

P74e14t53r 91N74o75v90á44k

12. 1. 2019 6:58

Spousta těhle náboženských tradic mělo v jistě době nějaký smysl. Podobně jako vepřové je nečisté a to nejen pro muslimy, kvůli svalovci a ženy se zahalovali, protože se snížilo riziko jejich únosu. Svět se mění, ale náboženství zůstává někde ve středověku.

2 1
možnosti
JK

Otázkou je, jestli se někde v Nepálu ve vesnici svět skutečně změnil, nebo jsou hygienické potřeby stále zbožím známým pouze z vyprávění

3 0
možnosti
EK

Jednoduché. Povolit a dat jako povinnost zridit do kazde vesnice jednu obytnou.bunku s kamny pro tyto ucely.

2 0
možnosti
RH

"Soud přitom barbarskou tradici zakázal před třemi lety..." holt pokrok nezastavis... :-)

0 0
možnosti