Nejrozšířenější prvek je sloučenina!

- "Voda není základním elementem, jak se dosud soudilo, nýbrž sestává z deflogistovaného vzduchu spojeného s flogistonem." Přeloženo: Voda není chemický prvek, ale sloučenina kyslíku s vodíkem... Dnes se to každý dozví nejpozději v šesté třídě, ale v lednu 1784 na schůzi nejvýznamnější vědecké instituce doby, Královské společnosti v Londýně, toto prohlášení vyvolalo šok. Ještěže to tvrdil muž s vysokou prestiží - Henry Cavendish.

 A to dokonce osobně, což bylo v jeho případě vskutku výjimečné. Tento syn vévody a majitel největšího vkladu v Bank of England byl totiž neuvěřitelně uzavřený. I se služebnictvem si jen dopisoval, a když se prý některá služka nechala spatřit, dostala padáka. Rovněž portrétovat se nikdy nedal, jediná podobizna vznikla potají.
Nuže, když u tohoto badatele ze záliby přišla řada na nejrozšířenější látku (v biosféře je vody 1,4 trilionu tun), nepustil se do její analýzy (to se tehdy ještě příliš neumělo), naopak: on vodu syntetizoval. A to šikovným spálením vodíku ve vzduchu (přesněji ve vzdušném kyslíku) pomocí elektrické jiskry. "Rosa" na stěnách reakční nádoby pak vypadala jako voda, chutnala jako voda... zkrátka byla to voda.

9. ledna 1929 umírá francouzský lékař Jacques-Louis Reverdin (narozen 1842). Někdy koncem šedesátých let 19. století si všiml, že velkoplošné rány (například popáleniny) se hojí ne od kraje, ale od prostředka, z ostrůvků objevivší se nové kůže. I napadlo ho přiložit na "živé maso" kousek kůže odjinud (poprvé to bylo z pacientovy holeně). Štěp se nejen vhojil, ale stal se dokonce centrem tvorby nové kůže! Šlo pravděpodobně o první transplantaci vůbec.

12. ledna 1909 umírá v Göttingenu Hermann Minkowski (narozen 1864), jeden z učitelů Einsteinových ("Ach, ten Einstein, ten se pořád jen ulejval z přednášek, do toho bych to neřekl."), jehož speciální teorii relativity "oděl do elegantního matematického šatu". (Na to Einstein: "Od té doby, co se na moji teorii relativity vrhli matematici, nerozumím jí už ani já sám...").

13. ledna 1964 vznáší Americká federální obchodní komise požadavek, aby na každé krabičce cigaret bylo upozornění o škodlivosti kouření. Žádá rovněž omezení reklamy a propagace nikotinu. Na kouření se konečně začíná pohlížet kriticky.

14. ledna 1874 zemřel ve Friedrichsdorfu fyzik Philip Reis (narozen 1834), pravděpodobně první vynálezce přístroje přenášejícího mluvené slovo (1861). Učenci ovšem nebrali Reise vážně, neboť na tak převratný vynález se jim nezdál dosti učený. Nakonec se Reis přiotrávil plyny z baterií, kterými své přístroje napájel a se kterými spal v jednom pokoji. "Daroval jsem světu velký vynález, ale dále jej musí dovést jiní," řekl na smrtelném loži. Což se stalo a dnes se telefon spojuje především se jménem Bellovým.

Chemická laboratoř Cavendishovy doby


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video