Jádro komety Tempel 1 těsně po nárazu projektilu

Jádro komety Tempel 1 těsně po nárazu projektilu - Záblesk vyvolaný dopadem projektilu na kometu Tempel 1. Snímek pořídila sonda 13 sekund po srážce. (4. července 2005) | foto: NASA/JPL

Modul narazil do komety, kráter odkryje původ planet

  • 65
Modul sondy Deep Impact se podle plánu srazil s kometou Tempel 1. Po střetu se vytvořil kráter, který by měl odkrýt materiály, z nichž vznikala sluneční soustava. Další sonda vše natáčela ze vzdálenosti 500 kilometrů. Operace se odehrála 133 milionů kilometrů od Země.

INFOGRAFIKA ZDE

Modul o hmotnosti 350 kilogramů se od sondy Deep Impact oddělil v neděli ráno. Před srážkou absolvoval celodenní let rychlostí 37 tisíc kilometrů v hodině.

Po dopadu vylétly z komety Tempel 1 úlomky hornin a vytvořil se kráter. Dění natáčela ze vzdálenosti pěti set kilometrů na speciální kamery sonda, která se rovněž oddělila od Deep Impact.

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyčlenil na projekt, který má vědcům pomoci odhalit tajemství vesmíru, 400 milionů dolarů. Na jeho průběh dohlíží výzkumné středisko v kalifornské Pasadeně.

Jakmile dorazily do pasadenského ústavu první snímky potvrzující úspěšný náraz modulu do komety, tamní pracovníci propukli v nadšení. Strhnout se nechal i moderátor, který komentoval přímý přenos na internetových stránkách.

"Dopadlo to přesně tam, kam jsme chtěli," prohlásil Don Yeomans z NASA. "Od nynějška budeme sluneční soustavu chápat zcela jinak. Úspěch předčil naše očekávání!"

NASA uvedla, že záběry, které získala z kontrolní sondy po nárazu modulu do komety, jsou překvapivě ostré a že expertům poskytnou dostatek důležitých informací. "Dopad nárazu byl větší, než jsme čekali. Získali jsme všechna data, na která jsme mohli pomýšlet," radoval se Yeomans.

Samostatná analýza dat, která projekt přinese, bude ovšem trvat několik měsíců. Zatím se tedy vědci mohou pouze kochat snímky zvrásněného, kráterovitého terénu komety.

Operace vyvolala reakce po celém světě. Třeba na havajských plážích sledovaly noční oblohu stovky lidí. Některým z nich se poštěstilo a zahlédli načervenalé světlo. "Cítím se velmi šťastná," řekla novinářům 19letá Amy Rustanová, která záblesk zpozorovala.

Astroložka chce náhradu za narušení horoskopu

Ruská astroložka Marina Baiová dokonce podala na NASA trestní oznámení k moskevskému soudu. Tvrdí totiž, že náraz a poškození komety naruší její práci. Požaduje odškodné ve výši 300 milionů dolarů. "Je zřejmé, že oběžná dráha komety se změní, což znehodnotí mou astrologickou práci a naruší můj horoskop," citoval ženu list Izvěstije.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video