Ministerská schůzka patnáctky začala pálením vlajky EU

Protievropská demonstrace provázená spálením vlajky Evropské unie odstartovala zahájení vůbec první ministerské schůzky na půdě Švédského království, které od počátku roku západoevropské patnáctce předsedá. Ve švédském Norrköpingu nedaleko Stockholmu od neděle až do úterka neformálně rokují ministři sociálních věcí členských zemí EU. Na norrköpingském náměstí přivítalo Evropany asi 150 demonstrantů.

Ti nejradikálnější z nich, kteří pálili modrou vlajku s patnácti žlutými hvězdami, patřili k organizaci, jež si říká Protifašistická akce. Domácí ministryně Margareta Winbergová, mající na starost otázky rovnoprávnosti, a ministryně sociálních věcí Ingela Thalenová slyšeli při příchodu do jednací budovy řadu pokřiků jako 'Švédsko ven z EU' nebo 'Možný je i jiný svět.'

Winbergová, která sama unii není příliš nakloněna, pak na tiskové konferenci komentovala incident velmi klidně: "Je důležité, že v demokracii může člověk vyjadřovat i odlišné názory. Některé z vykřikovaných hesel mi navíc nejsou zcela cizí, protože jsem sama chodila na podobné demonstrace předtím, než se Švédsko před šesti lety přidalo k EU."

Švédsko je momentálně nejeuroskeptičtější evropskou zemí a k unii zády se před vstupem v roce 1995 stavělo kromě Winbergové i několik dalších členů dnešní sociálnědemokratické švédské vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video