Diskuze

Libanon a Izrael podepsaly zlomovou dohodu o námořní hranici, na dně čeká plyn

Izrael a Libanon ve čtvrtek podepsaly přelomovou dohodu o námořní hranici, kterou pomohly dojednat Spojené státy. Nejprve dopis schvalující dohodu podepsal ve svém paláci libanonský prezident Michel Aún, následně dokument stvrdil svým podpisem v Jeruzalémě i izraelský premiér Jair Lapid.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

Libanon a Izrael podepsali smlouvu... Je vidět,že když je dobrá vůle tak to jde;-) Proč se něco podobného nemůže povést ve válce UA- Rusko? Na které straně ta dobrá vůle chybí;-(? Co myslíte všichni vy zde diskutující;-D?

0 0
možnosti
PD

Dobrá věc, aspoň na něčem se domluví. Třeba se Libanon vrátí ke své staré slávě. Bývala to oáza západu.

1 0
možnosti
FL

"Podle něj dohoda znamená formální uznání Izraele nepřátelským státem"

Nejdřív jsem to chápal, že z dohody vyplývá, že Izrael je nepřátelský Libanonu. Autor chtěl říci že Libanon, který je nepřátelský k Izraeli tou dohodou Izrael uznal. Někdo obhajuje složitost gramatiky kvůli srozumitelnosti textu. Věta by byla jednoznačná v jednoduché angličtině.

0 1
možnosti
EL

Čeština na tohle má málo pádů. Například chybí ten zásadní "kdo s kým a za kolik".

1 0
možnosti
EL

No vida, jak Rusko přispělo k míru na Blízkém východě. Jen se kvůli Rusům zdraží plyn, hned se všichni raději dohodnou, aby mohli co nejdříve začít těžit.

13 0
možnosti
JS

Stejně tak k normalizaci vztahů Izraele s jeho sousedy přispívá nechtěně Írán. Jeho drony Šahíd 146 / Geran 2, které vypouští Rusko na Ukrajině jsou primárně určené pro útoky na saúdskou ropnou infrastrukturu. Saúdové si nebezpečí Íránu uvědomují a chápou, že spolupráce s vojensky a ekonomicky silným Izraelem je v jejich zájmu. Saúdové vybudovali železnici spojující Perský záliv s izraelskou Haifou, aby diverzifikovali obchodní cesty a vyhnuli se nebezpečí blokády Hormuzského průlivu. Zbývá jen dokončit krátký úsek přes Jordánsko. Je jen otázkou času, kdy se vztahy normalizují. K nim se přidá i Jordánsko, které už dnes vede sice chladnou, ale smířlivou politiku s Izraelem. Libanon bude potřebovat mír pro průzkum a těžbu plynu.

1 0
možnosti
PH

P58a14v96e21l 67H48r94a55c38h

27. 10. 2022 11:52

jak jde o prachy, tak se kamarádí i Libanon s Izraele ... ten plynovod se bude jmenovat Jicchaka Rabína, nebo Jásira Arafata?

0 0
možnosti
KN