Výpadek leteckého provozu v USA (19.11.2009)

Výpadek leteckého provozu v USA (19.11.2009) | foto: AP

Leteckou dopravu na východě USA ochromila chyba počítače

  • 3
Selhání počítačového systému v řízení letecké dopravy ve čtvrtek na dlouhé hodiny ochromilo velkou část východní pobřeží USA. Problém v systému, který automaticky dodává leteckým kontrolorům letové plány, způsobil, že byly odvolány a zpoženy tisíce letů. Kontroloři byli přinuceni zadávat letové plány ručně.

Stejný systém zkolaboval i v srpnu, není však jisté, zda závada byla tatáž. List New York Times upřesnil, že centrála systému je na letišti v Atlantě, označovaném za nejvytíženější na světě.

Vypadl i záložní systém na letišti v Salt Lake City. Síť se podařilo podle informace Federálního leteckého úřadu (FAA) obnovit po zhruba pěti hodinách, vlna zpoždění a odvolaných letů však trvala ještě dlouho potom.

Letové plány zpravidla sestávají ze stovek číselných údajů, mezi nimi čísla letu, typu vybavení, místa vzletu a řadou geografických údajů. Během výpadku je kontroloři museli ručně zadávat na klávesnici.

Porucha tohoto systému způsobila i další navazující potíže - například nefungovala aktuální upozornění pro piloty či krátkodobá varování FAA týkající se mimo jiné uzavírek ranvejí či problémech s odbavením.

Letečtí kontroloři měli pohotovost

Kromě Atlanty a Salt Lake City byla postižena například letiště v Chicagu, Washingtonu, New Yorku či v Orlandu na Floridě.

Letiště vyhlásila pohotovost. I letečtí kontroloři, kteří měli být mimo službu, nastoupili na pomoc svým kolegům. "Když se stane něco takového, povoláme do práce všechny," řekl agentuře AP Victor Santore, viceprezident Unie leteckých kontrolorů amerického jihu. "V takovémto případě je nějak postiženo každé letiště."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video