Pád letadla u Teheránu: Zemřelo všech 176 lidí, už se našly černé skříňky

  • 1547
Letoun ukrajinských aerolinek se 176 lidmi se ve středu zřítil poblíž mezinárodního letiště v Teheránu. Zahynuli všichni cestující i členové posádky. Íránci hovoří o tom, že stroj zřejmě havaroval kvůli technickým problémům. Na palubě byli podle ukrajinské diplomacie převážně Íránci a Kanaďané. Vyšetřovatelé už nalezli černé skříňky letounu.

„Slyšel jsem masivní explozi a všechny domy se začaly třást. Všude byl oheň. Nejdřív jsem si myslel, že Američané sem poslali své střely, a šel jsem se schovat do sklepa. Po chvíli jsem ale vyšel ven a uviděl havarované letadlo. Kolem ležely části těl,“ popsal pro kanadskou televizi CBC Din Mohammad Qassemi, který údajně bydlí nedaleko místa nehody.

Stroj největších ukrajinských aerolinek Ukraine International Airlines (UIA) byl na cestě z Teheránu do Kyjeva. Let číslo PS752 havaroval zhruba tři minuty poté, co vyrazil z letiště Imáma Chomejního.

Letová data Boeingu 737-800, předchůdce 737 MAX, ukazovala, že stroj vyrobený před necelými čtyřmi lety vystoupal do výšky 2,4 km a poté přestal odpovídat. Zřítil se asi šedesát kilometrů od íránského města Parand.

Podle CNN s odkazem na íránského prokurátora už se našly černé skříňky havarovaného letadla. Agentura Reuters s odkazem na íránskou polostátní agenturu Mehr však uvedla, že Írán skříňky nechce předat Boeingu a že zatím ani není jasné, která země by letový záznam měla zkoumat. 

„Nedáme černé skříňky zpátky výrobci a Americe,“ uvedl šéf íránské agentury civilního letectví Ali Abedzadeh. Stanice CNN píše, že podle mezinárodních pravidel vyšetřování vede země, ve které se daná nehoda stala. Ukrajina jakožto země, odkud jsou dotčené aerolinky, se na něm bude podílet. Stejně tak Spojené státy, ze kterých pochází výrobce letadla.

Agentura RIA nejprve uvedla, že většina obětí byli Íránci. Podle ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Prystajka však bylo na palubě 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců - dva pasažéři a devět členů posádky, dále 10 Švédů, 4 Afghánci a po třech Němcích a třech Britech. 

Uvedl to na Twitteru. „Upřímnou soustrast. Ukrajinské úřady pokračují ve vyšetřování,“ dodal. Podle britského listu The Independent měli letenky ještě další dva lidé, ti však z neznámých důvodů do letadla nakonec nenastoupili. Švédské servery informují, že mezi deseti švédskými oběťmi je zřejmě jedna čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi.

Ukrajinská ambasáda v Teheránu oznámila, že „podle předběžných informací letadlo havarovalo kvůli poruše motoru“. „Verze teroristického nebo raketového útoku je nyní vyloučena,“ uvedla. Později však vyjádření stáhla s tím, že se příčiny vyšetřují a že předchozí oznámení nebylo oficiální.

Video podle agentury ISNA údajně zachycuje pád hořícího stroje:

„K hořícím zbytkům letounu jsme okamžitě vyslali všech dvaadvacet jednotek a helikoptéru, abychom mohli zachránit případné přeživší,“ řekl íránské státní televizi šéf záchranných složek Pirhossein Koulivand. „Oheň byl však tak silný, že nebylo koho zachraňovat,“ dodal.

Smrt všech lidí na palubě potvrdil i ukrajinský prezident Zelenskyj, který se kvůli tragédii rozhodl ukončit svou dovolenou v Ománu a vrátit se na Ukrajinu. Příbuzným obětí kondoloval. „Velice prosím všechny, aby se před oficiálními vyjádřeními zdrželi spekulací a zveřejňování neprověřených verzí ohledně katastrofy,“ napsal na Facebooku Zelenskyj.

Ten také oznámil, že do Íránu ještě ve středu odletí letadlo s ukrajinskými experty. Prioritou bude zjistit příčiny a viníky letecké katastrofy.

Na místě neštěstí je velvyslanec a konzul, rada národní bezpečnosti vytvořila kvůli katastrofě zvláštní štáb. Prezident také uvedl, že se čeká na souhlas Teheránu s vysláním zvláštních letadel, která mají přepravit těla obětí havárie.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by ve zříceném letadle byli Češi. Seznam pasažérů, z nichž většina na Ukrajině hodlala přesednout na další lety, slíbil Írán poslat v řádu hodin, uvedlo ministerstvo. 

„Byli mezi nimi Kanaďané, Švédové, ale žádní Češi,“ řekla mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová. Ministerstvo je podle ní v kontaktu s ambasádami v Íránu i na Ukrajině a s tamními úřady. Aerolinky odpoledne vydaly seznam pasažérů, podle kterého nejmladšímu pasažérovi byly necelé čtyři roky, nejstaršímu pak nedožitých 75 let.

Jedna z černých skříněk havarovaného letadla:

„Předpokládá se, že pád letounu způsobily technické problémy,“ řekl agentuře Fars krátce po nehodě také mluvčí letiště Ali Kashani. Agentura DPA však poznamenala, že není jasné, jak úřady tak brzy po zřícení stroje dospěly k závěru, že je příčinou právě technická závada. 

Nehoda ukrajinského dopravního letounu navíc okamžitě vyvolala dohady, jestli se nestal náhodným cílem íránské vzdušné obrany, která jen krátce předtím vystřelila na americkou vojenskou základnu v Iráku patnáct balistických střel. Íránské ostřelování americké základny si nevyžádalo žádné oběti na životech, prezident Trump krátce po útoku tweetoval, že je všechno v pořádku.

Poslední technický servis letadla? Dva dny před nehodou

Ukrajinský prezident podle agentury Reuters slíbil prověrku všech civilních letadel, zda jsou způsobilá k létání, a také nařídil generální prokuratuře zahájit kvůli katastrofě trestní stíhání. Vznikne také komise k objasnění příčin nehody.

Letoun typu Boeing 737-800 NG na lince z Teheránu do Kyjeva byl podle ukrajinských aerolinek UIA vyroben v roce 2016 a společnost si jej pořídila přímo u výrobce. Plánovaný technický servis naposledy postoupil před dvěma dny - 6. ledna. 

Viceprezident firmy před novináři podle agentury Interfax-Ukrajina označil možnost, že by se letoun zřítil v důsledku chyby zkušené posádky, za minimální: „Prostě ji nepředpokládáme,“ prohlásil Ihor Sosnovskyj. Na palubě byl kromě kapitána a druhého pilota i instruktor. Společnost se rozhodla na jistou dobu přestat létat do Íránu.

Mluvčí společnosti Boeing Michael Friedman agentuře AP řekl, že výrobce o zprávách z Íránu ví a shání další informace. Boeing, podobně jako jiní výrobci letadel, v podobných případech asistuje při vyšetřování.

V tomto případě by však pomoci mohla bránit americká sankční politika vůči Íránu poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa v roce 2018 jednostranně odstoupila od jaderné dohody s Íránem. 

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v úterý zakázal americkým leteckým společnostem operovat ve vzdušném prostoru nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a Perským zálivem. Úřad tak učinil poté, co Írán v noci na středu raketami zaútočil na irácké základny s americkými a dalšími koaličními vojáky.

Lety mířící přes vzdušný prostoru Íránu po útocích přesměrovaly také Air France, Singapore Airlines, Malaysia Airlines nebo tchajwanské aerolinky EVA Air. 

Ze světa už začínají přicházet kondolence. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu podle CNN vyjádřil soustrast svému ukrajinskému protějšku Prystajkovi.

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast nad hroznou tragédií ukrajinského letadla nedaleko mezinárodního íránského letiště Imáma Chomejního. Soucítím s bolestí a utrpením blízkých obětí,“ uvedl bulharský premiér Bojko Borisov. S kondolencemi se připojili také předsedové estonské a lotyšské vlády.

Kondolovala také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová:

Britská vláda vláda pak v prohlášení uvedla, že „naléhavě vyžaduje informace“ o zemřelých Britech. Slíbila také, že udělá všechno pro to, aby pomohla rodinám obětí.

Ruský prezident Vladimir Putin, který je po úterní návštěvě Sýrie nyní v Turecku, poslal kondolence jak íránskému prezidentovi Hasanu Rúhánímu, tak ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. „Rusko sdílí smutek s těmi, kteří ztratili své rodiny a své milované, a přeje jim sílu a odvahu v těchto složitých časech,“ zdůraznil Putin.

Kanadská vládní agentura Travel Canada ve středu dopoledne SEČ vydala doporučení, ve kterém vyzývala občany, aby se vyhnuli cestám do Íránu. Zdůvodnila to „nestálou bezpečnostní situací, hrozbou terorismu v regionu a rizikem svévolného zadržení“. 

Doporučení platí zejména pro Kanaďany, kteří mají také íránský pas. „Írán neuznává dvojí občanství a Kanada nebude mít zaručený konzulární přístup ke kanadsko-íránským občanům,“ varovala agentura.

Kanadský premiér Justin Trudeau k havárii v podvečer napsal, že jde o „srdcervoucí novinky z Teheránu“. „Mé myšlenky jsou u všech, kdo truchlí nad ztrátou rodinných příslušníků, přátel a milovaných lidí,“ dodal.

Letadlo se zřítilo krátce po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. (8. ledna 2020)

Letadlo se zřítilo krátce po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. (8. ledna 2020)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video