Předseda Evropské rady Charles Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel | foto: Reuters

Lídři zemí EU budou řešit koronavirus. Michel svolal další videosummit

  • 82
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou v úterý na dálku probírat další opatření v boji proti koronaviru a jeho dopadům na evropské hospodářství. V pondělí to oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Státy v Evropě zavádějí kvůli šířící se nákaze stále přísnější kroky. Evropská komise je však nabádá, aby zajistily volný průchod zboží.

Unijní instituce se snaží koordinovat mnohdy rozdílná opatření jednotlivých států a poskytovat jim finanční podporu ke zmírnění ekonomických následků. Po první videokonferenci lídrů minulé úterý přišla Evropská komise s balíčkem opatření na podporu unijních ekonomik.

Epidemie koronaviru

„Klíčem je dostat pod kontrolu šíření viru, zajistit dostatek lékařského vybavení, posílit výzkum a omezit hospodářský dopad,“ napsal Michel na Twitteru.

Brusel již mimo jiné zřídil pro unijní země investiční fond ve výši přibližně 37 miliard eur (963 miliard korun) a slíbil uvolnění rozpočtových pravidel či možnost poskytovat zasaženým sektorům běžně nedovolenou státní pomoc. Komise také zahájila společné nákupy ochranných prostředků pro dvě desítky zemí včetně Česka.

Už dříve sestavila speciální „koronavirový“ tým, ve kterém si pětice komisařů rozdělila jednotlivé aspekty problému. Krizový management dostal na starosti Janez Lenarčič ze Slovinska, oblast zdravotnictví řeší Kypřanka Stella Kyriakidesová, problémy související se zajištěním hranic Švédka Ylva Johanssonová a mobilitu Adina Văleanová z Rumunska. 

Koronavirus už je v celé Evropské unii. Ta se brání kritice, že nic nedělá

Ekonomickými aspekty krize se zase zabývá bývalý italský premiér Paolo Gentiloni.

„Chceme se vyhnout tomu, aby členské státy zaváděly nekoordinovaná či dokonce protichůdná opatření, která by nakonec podkopala společné úsilí v boji proti šíření nákazy,“ napsala Komise.

Zboží musí dál proudit, nabádá Komise členské země

Státy Evropské unie by měly zajistit volný průchod zboží přes své hranice, které část z nich uzavírá v rámci prevence šíření koronaviru. Zvláště kamiony s citlivým nákladem jako jsou léky či potraviny by neměly být nuceny kvůli hraničním kontrolám čekat. 

Evropská komise to v pondělí uvedla v doporučeních, která podle Bruselu mají zajistit ochranu zdraví i jednotného unijního trhu. Úplné uzavření hranic není nejlepší cestou, zopakoval mluvčí EK.

„Musíme přijímat výjimečná opatření k ochraně zdraví našich občanů. Měli bychom ale zajistit, aby zboží a klíčové služby mohly nadále na našem jednotném trhu proudit. Jedině tak předejdeme nedostatku lékařského vybavení či potravin,“ upozornila v pondělí předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Komise podle mluvčího Erica Mammera stále soudí, že úplné uzavírání hranic není ideálním řešením. „Virus je přítomen ve všech zemích a uzavírání hranic není nutně nejlepší cestou ke kontrole jeho šíření,“ řekl Mammer. Už v pátek se podobně vyjádřila i von der Leyenová, podle níž by Brusel dával přednost zdravotním kontrolám na hranicích.

Své hranice přitom pro cizince prakticky uzavřelo Česko, podobná opatření přijímají také Německo, Polsko, Maďarsko nebo Dánsko. Uzavírání hranic v pondělí naopak zkritizoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Doporučení EK, která představily komisařky Kyriakidisová a Johanssonová ministrům členských zemí prostřednictvím videokonference, se o úplném uzavírání hranic nezmiňují.

Vnitřní kontroly by podle nich měly probíhat tak, aby se při nich netvořily fronty hrozící dalším šířením viru. Země také mají povinnost pustit přes hranice své občany, avšak mohou jim nařídit karanténu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video